×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar segítségnyújtás több lábon áll

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat országos gyűjtésének adományát adta át csütörtökön Horvátországban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a sziszeki katolikus egyházmegyének a természeti katasztrófa okozta károk helyreállítására.

Az államtitkárt Vlado Kosic, a sziszeki egyházmegye püspöke fogadta hivatalában.

Soltész Miklós kiemelte: a magyarországi karitatív szervezetek összességében több mint százmillió forinttal támogatták eddig a horvátországi földrengés károsultjait.

Hozzátette ugyanakkor, hogy

a magyar segítségnyújtás több lábon áll. Az egyik a karitatív szervezetek által nyújtott támogatások, a másik – de legalább ilyen fontos – a magyar kormány, illetve a magyarországi horvát közösség hozzájárulása a helyreállításhoz.

A magyar kormány Petrinjában felújít egy iskolát, Zazinában pedig egy templomot épít újjá. Ehhez szorosan hozzákapcsolódó épületeket felújító segítség még a zágrábi Remete-hegyen lévő karmelita templomnak a magyarországi horvátok szervezetével közösen nyújtott 15 millió forintos támogatás – hangsúlyozta.

A harmadik csoportba a humanitárius segítségnyújtást sorolta az államtitkár, amely a gyerekek nyaraltatását segíti.

Jelezte: a magyarországi horvátok saját üdülőjükben, Pag szigetén száz gyermeket, a magyar kormány a Velencei-tónál kétszázötven gyermeket nyaraltat majd. Egy ehhez kapcsolódó felajánlás is tett Soltész Miklós a sziszeki egyházközségnek, egy busznyi hívőt hívott meg a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke elmondta: az ötmillió forintot, amelyet most személyesen hoztak el a sziszeki egyházmegyének, egy hónapig gyűjtötték. Több ezer református ember kisebb adományaiból jött össze az összeg.

Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke ötvenezer kuna (2,3 millió forint) adományt nyújtott át a sziszeki egyházmegyének, amelyet a horvátországi magyar reformátusok adományaiból gyűlt össze. Mind mondta,

a délszláv háborúban a jóisten adott embereket, akik a baranyai és szlavóniai magyarokon segítettek, most keresztényi kötelességük a bajbajutottak megsegítése.

Vlado Kosic megköszönte Magyarországnak és a magyar államnak, valamint Szenn Péter püspöknek a támogatást, mint mondta, bajban ismerszik meg a barát.

Kiemelte továbbá, hogy az egyházmegyében 15 templomot kell teljesen lebontani és 16-ot fel lehet újítani. December 29. óta nem lehet a templomokban szentmisét tartani, ez gyakorlatilag a fél püspökséget érinti – húzta alá.

A karitatív és civil szervezetek, valamint a kormány adományain túl több magyarországi cég is segítette a földrengés károsultjait.

Ezek közül kiemelkedik a Mol Nyrt. 56 lakó- és szaniterkonténer, valamint a Tungsram 5100 izzót tartalmazó szállítmánya.

December 28-án és 29-én két erősebb, 5,2-es és 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A térségben több mint 35 ezer épület sérült meg, a károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

A címlapfotó illusztráció.