Több mint 1500 milliárd forint a magyar felsőoktatásnak

 

Számos fejlesztést tervez a kormány 2026-ig.

Több mint 1500 milliárd forint jut a magyar felsőoktatás fejlesztésére az Európai Unió helyreállítási alapjából Magyarországnak juttatott mintegy hatezer milliárd forintnyi támogatásból. Ennek a hatalmas összegnek a lehető legjobb hasznosítását teszi lehetővé az egyetemek modellváltása.

„A kormány célja, hogy Magyarország az öt legélhetőbb európai ország közé tartozzon 2030-ra, ebben rendkívül fontos szerepet játszik a felsőoktatás fejlesztése” – erről beszélt az M5 a Nap témája című műsorában az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.


Bódis Józseffel a magyar felsőoktatásnak jutó 1500 milliárd forintos támogatásról és a modellváltás nyújtotta lehetőségekről beszélgetett Árvai Zoltán.

Kifejtette, a modellváltást nagyon sokan politikai kérdésként kezelik, miközben alapvetően szakmai kérdés. Szakmai kérdés az, hogy az egyetemek tudásközpontokként működjenek, és a tudásukat kisugározzák a saját gazdaság és társadalmi környezetükre.

Példaként említette, hogy„ amikor egy tudományos felfedezés születik az egy csodálatos dolog, nem elég csak publikálni, társadalmasítani kell, és átvezetni a gyakorlatba”.  Az a folyamat amit mi innovációnak nevezünk pontosan ezt szolgálja – mutatott rá az államtitkár.

„Az a tudásmennyiség, amelyik jelen van mai az egyetemeken, az indukciós hatással legyen a környező gazdaságra, hasznosuljanak az új felismerések, és jelenjenek meg a gyakorlatban” – tette hozzá.