Varga Judit: Értékközösség a V4-szövetség

 

A harmincéves együttműködés alapkövét tette le Közép-Európában a visegrádi nyilatkozat, amely 1991. február 15-én Antall József akkori magyar miniszterelnök, Václav Havel, az akkori (1993 óta két külön államként létező) Csehszlovákia köztársasági elnöke és Lech Walesa lengyel államfő aláírásával született meg – írta az igazságügyi miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Varga Judit hangsúlyozta: a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) szövetségének köszönhetően a térség harminc év alatt az európai gazdaság motorja és leggyorsabban fejlődő régiója lett. A V4 azonban több mint gazdasági tömörülés. Értékközösség, amelyet szorosan összetart a keresztény kultúra, a nemzeti szuverenitás, a történelem és a hagyományok tisztelete.

Úgy folytatta: a visegrádi csoport az elmúlt években határozott és erős alternatívát tudott nyújtani az Európai Egyesült Államok utópiájával szemben, bátran kiállva a nemzetek Európájának eszméje mellett. Együtt megállították a bevándorlást, megvédték a határaikat és mind gazdasági, mind politikai szempontból felhelyezték Közép-Európát a világtérképre. Együtt mondták ki, hogy több helyett okosabb Európát kívánnak, amelynek a nemzetállamok és a szerződések tiszteletén kell alapulnia – emelte ki a miniszter.


Közép-Európa országai, a V4-ek ma már azok közé az államok közé tartoznak, amelyek alakítják és formálják az unió politikáját, érdekérvényesítő képességük „ütőképes”, egységük példaértékű, és méltóképpen koronázza harminc szoros együttműködését és kitartó munkáját – írta Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter a V4-együttműködés létrejöttének 30. évfordulója alkalmából úgy fogalmazott: „Együtt többre vagyunk képesek.”

V4 – 30! ???????? ➡️ 1991. február 15-én Antall József, Václav Havel és Lech Walesa aláírásával született meg a...

Közzétette: Varga Judit – 2021. február 15., hétfő