Otthonteremtési támogatás: roham a bankoknál

 

Megrohamozták az ügyfelek a bankokat az otthonteremtési programokért. Egyes termékekért négyszer akkora volt az érdeklődés januárban – hangzott el az M1 Summa adásában.


Több új elemmel is bővült a kormány otthonteremtési programja. Január 1-jétől az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 százalékról öt százalékra csökkent. Azok, akik a családi otthonteremtési kedvezménnyel, azaz csokkal vásárolnak ingatlant, azok ezt az ötszázalékos áfát is visszaigényelhetik.

A csokhoz az idei évtől ezenkívül is több kedvezmény társul. Január 1-jétől például már a teljes vissza nem térítendő csok-támogatás összege igényelhető tetőtér-beépítésre.

Továbbá, aki ezzel az államilag támogatott hitellel vásárol új vagy használt ingatlant, annak nem kell vagyonszerzési illetéket sem fizetnie. Emellett azok is jelentős támogatásban részesülhetnek, akik felújításban gondolkodnak. A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonfelújítási költségeinek felét ugyanis átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

Veres Patrik, a Bank 360 elemzője azt mondja: egyértelműen megnövekedett az érdeklődés az új támogatások iránt.

„Nagyon sok eleme az otthonteremtési támogatásnak a csokhoz kötött. Felületünkön az érdeklődés az utóbbi hónapban az előző évhez képest, az előző év végéhez képest nagyjából megnégyszereződött.

 „Hasonlóan nagy roham indult a felújítási támogatásért”

– tette hozzá a szakértő, aki egész évben hasonló érdeklődésre számít a kedvezmény kapcsán.

„Az, hogy erre ki lehet jogosult, néhány kattintással online is ellenőrizhető” – jegyezte meg Veres Patrik. Éppen ezért a felületünkön elérhető egy a jogosultságot ellenőrző online kérdőív, ami alapján kiderül, hogy a kérdező jogosult-e a támogatásra.

„Az otthonteremtési támogatások elsősorban az építőipari teljesítményt növelhetik” – mondta Németh Dávid, a K & H elemzője, aki szerint

a lakosság a válság utáni időszakban még inkább támaszkodhat az állami kedvezményekre.

„Az állami támogatásoknak is betudható, hogy növekednek az építőipar megrendelései. Ami kevésbé kedvező, hogy a háztartások jövedelmi helyzete kevésbé javul az idei évben, mint ahogy azt az elmúlt, a válság előtti időszakban láthattuk, tehát még inkább támaszkodnak majd a különböző kedvező kamatozású hitelekre, illetve állami programokra” – tette hozzá.

Az idei évtől elérhető felújítási támogatáshoz gyűjteni kell a felújítás során a számlákat, majd azokat a munkálatok befejezését követően hatvan napon belül el kell juttatni a Magyar Államkincstárhoz. A Magyar Államkincstárnak harminc napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd öt napon belül kiutalja a támogatási összeget.

A szakértő szerint

mivel a támogatást utólag kapja meg az igénylő, így sokan más kölcsönnel finanszírozhatják a felújítás költségeit.

„Azaz a felújítási támogatás például a személyi kölcsönök piacát is fellendítheti. Ráadásul ezekből az idei évtől már fogyasztóbarát termékek is elérhetők a piacon” – hangsúlyozta Veres Patrik.

Van még tér a hitelbővülésre

A személyi kölcsönök terén is megjelenik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóbarát minősítése. Ez azt jelenti, hogy azok az ügyfelek, akik személyi kölcsönt keresnek, már találkozhatnak átlátható, kedvező kamatozású, ügyfélbarát termékekkel, amelyek segítik azt, hogy egy biztonságos, kiszámítható kölcsönt fizessenek vissza az ügyfelek.

A magyarországi hitelállomány GDP-arányosan kifejezetten alacsony a régiós társainkhoz képest,

Magyarországon 20 százalék alatt áll, míg Szlovákiában kétszer ennyi – mondta Oláh Dániel, a Makronom.mandiner.hu rovatvezetője, hozzátéve, hogy így van tér arra, hogy egy kiegyensúlyozott szerkezetben jelentős növekedés következzen be a hitelezésben is.

Ha jó szerkezetben, forintban, megfelelő feltételekkel történik, akkor ez a növekedésnek egy erős támasza tud lenni. Nyilvánvalóan nem úgy, mint 2008 előtt, amikor a devizahitelezés kötötte gúzsba a magyar gazdaságot. Az MNB korábbi számításai szerint egy egyszázalékos hitelbővülés a GDP 0,2–0,4 százalékos növekedését eredményezheti – magyarázta.

A címlapfotó illusztráció.