×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így szakadt be a Balaton jege a rá merészkedők alatt

 

Nem biztonságos a jég vastagsága a befagyott tavon. A balatoni vízimentők a közösségi oldalukra feltöltöttek egy videót, melyen az látható, hogy valaki alatt beszakadt a jég, a bajbajutott próbál visszamászni a jégre, de az mindig betörik alatta – hangzott el az M1 Híradójában.


Egy idő után érkezik a segítség, és úgy tűnik, hogy megoldódik a helyzet, de mindketten beszakadnak. Ekkor érkezik egy második segítő is, aki – helyesen – négykézláb érkezik, és megmutatja a két bajbajutottnak, hogyan kell közlekedni a bizonytalan jégfelületen. Az eset – ahogy a vízimentők írják – szerencsésen megoldódott, de a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a Balaton jege életveszélyes.

Veszélyes a jég a Balatonon Az elmúlt hétvégén sajnos – a figyelmeztetések ellenére – sokaknak mégsem volt egyértelmű, hogy a Balatonon sehol nem alakult ki olyan jégfelület, amely alkalmas lenne a rajta való biztonságos tartózkodásra. Tegnap az egyik közösségi oldalra felkerült egy videó, ami nagyon jól szemlélteti, hogy mennyire veszélyes tud lenni az, amikor úgy lépünk egy természetes víz jegére, hogy az még nem alkalmas rá. Aki a napokban ellátogat a Balatonhoz, ne feledje, hogy a jég (helyenként kialakult jegesedés) jelenleg is életveszélyes! A tavon nem képződött összefüggő jégfelület, a jég vastagsága sehol sem megfelelő! A várható melegebb idő hatására pedig a part melletti vízterületeken képződött jég szilárdsága tovább gyengül, így sem most, sem az elkövetkező napokban nem lesz alkalmas a rajta való tartózkodásra, közlekedésre, sportolásra!

Közzétette: VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE – 2021. február 15., hétfő