A nap, aminél nem volt még hidegebb Magyarországon

 

Éppen nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1940. február 16-án Miskolc-Görömbölytapolcán -35 fokot mértek. A meteorológiai mérések hazai kezdete óta, 1890-től a mai napig nem mértek ilyen alacsony hőmérsékletet Magyarországon.

A kép illusztráció (Fotó: Nemzeti Fotótár/Komka Péter)

Idén januárban és februárban előfordultak éjszakai fagyok, -10, -20 fok körül lehűlt a levegő, sőt, nappali fagyok is előfordultak. Ehhez képest elképzelhetetlen az a fagyos idő, amelyet 1940-ben ezen a napon rögzítettek.


Miskolc-Görömbölytapolcán a hőmérő higanyszála egészen -35 fokig süllyedt február 16-án. Ha végigfuttatjuk a szemünket a magyar hidegrekordok listáján, akkor találunk hasonlóan cudar csúcseredményeket. Elég, ha csak a januári havi rekordot vesszük.

Két évvel később, 1942. január 24-én -34,1 fokos fogvacogtató hideg volt Baján. Alig egy fokkal maradt el ez a nap a rekordtól. De ha végig nézzük a januári, februári napi kiugró értékeket, azok között is nem egy -30 körüli értéket láthatunk.

Néhányszor veszélybe került a rekord

A decemberi csúcstartó a fagyzugos Zabar, 2002. december 26-án, karácsonykor -28,3 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Említésre méltó még a márciusi rekord Lentiből, ahol elsején -27 fok volt 1963-ban.

Nemcsak a hidegrekordok, hanem a hőmérsékleti különbségek rekordjai is érdekesek. A Földön mért legalacsonyabb hőmérséklet -89,2 fok volt. Nem meglepő módon ezt az értéket az Antarktiszon regisztrálták, még 1983. július 21-én. A legmagasabb pedig 58 fok Líbiában, El Aziziában 1922. szeptember 22-én. Ez a különbség már „szédítő”, 147 fok feletti.

Egy adott napon belül is volt már 100 fok körüli hőmérséklet-különbség, az Egyesült Államok és Ausztrália között. Amíg az államokban -53 fok volt 2019-ben, Montana Államban, és halálos áldozatok is követelt a szélsőséges időjárás, addig Ausztráliában a rekkenő hőség okozott gondot. A déli féltekén akkor nyár tombolt, 40–45 fokos maximumokkal.

Tisztázta az OMSZ, megdőlt-e az országos hidegrekord

Nagy meglepetés nincs, ismét Zabaron mértük a leghidegebbet – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalára feltöltött bejegyzésben február 13-án, szombaton.

Igazi "jégszív" készítő idő volt hajnalban ? Nagy meglepetés nincs, ismét Zabaron mértük a leghidegebbet (ez a...

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat – 2021. február 13., szombat

Egy érdekességre is felfigyeltek, a Bükk-fennsíkon található töbörben mínusz 35,5 Celsius-fokot mértek. Azonban ez nem számít egyedi esetnek, hiszen a területnek különös, speciális mikroklímája van.

A definíció szerint a töbör: jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsík nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagy-mezőjén számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, átmérőjük a néhány méterestől a néhány százméteresig terjed. Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a gödrökben még a nyári éjszakákon is jelentős inverzió alakul ki – tudhattuk meg a Facebook-bejegyzésből.

A jelenség tehát teljesen normális és rendszeres, szinte minden nyáron előfordul. Télen pedig akár mínusz 30, mínusz 35 Celsius-fokos hőmérséklet is elképzelhető a nagyobb töbrök aljában. Összegezve ez nem minősül rekordnak, de érdekes adatnak igen.

A címlapfotó illusztráció.