Komoly károkat okozz a tegnapi a télies, szeles időjárás

 

Több mint négyszáz esethez riasztották a tűzoltókat csütörtökön a télies, szeles időjárás miatt – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken.

A szóvivő azt mondta, épületek tetőszerkezetben okozott károkat a szél: megbontotta a tetőt, cserepeket sodort le.

Letört ágak, kidőlt fák miatt is riasztották az egységeket. A fák épületekre és utakra dőltek, és sok helyen elszakították az elektromos vezetékeket, emiatt több megyében áramkimaradások voltak. Ezeket a szolgáltatók java részt helyreállították, de Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyolcszáz fogyasztási helyen jelenleg is áramkimaradás van. A helyreállításon a szolgáltató folyamatosan dolgozik – tette hozzá.


Közlekedési baleseteknél is szükség volt a tűzoltók segítségére: elakadt, összeütközött, árokba csúszott teherautók, személyautók műszaki mentését végezték.

A szélviharban megroppant, veszélyessé vált faágakat fűrészelik le tűoltók (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Mukics Dániel azt mondta, hogy az előrejelzések szerint továbbra is hideg marad az idő, ezért mindenkit arra kér, hogy csak az útviszonyoknak megfelelően felkészített járművel induljon útnak, indulás előtt pedig tájékozódjon a www.met.hu és a www.utinform.hu honlapon.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartós hidegben többet kell otthon fűteni, ezért szellőztetéssel gondoskodni kell arról, hogy a nyílt égésterű vízmelegítők, fűtőeszközök, amelyek szén-monoxid forrásai lehetnek, elengedő levegőt kapjanak.