Megérkezett a sarkvidéki hideg, aki teheti, maradjon otthon!

 

Markáns lehűlés érkezett erős, viharos széllel, csapadékkal – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A reggeli, délelőtti órákban még a Dunától keletre lehet számítani csapadékra: egészen délkeleten kezdetben még eső eshet, majd arrafelé is gyorsan átvált a halmazállapot fagyott esőbe, havas esőbe, végül havazásba.

A hajnali órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még előfordulhat némi ónos eső.

Reggeltől már mindenütt a havazás lesz a jellemző, azonban egy összeáramlási zónát leszámítva nyugat felől gyorsan el is vonul a csapadékzóna.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

A déli órákig a keleti tájakon általában véve további öt centiméter friss hó hullhat, azonban hozzávetőlegesen az Eger-Orosháza városok széles sávjában a már említett konvergens zóna mentén egész nap váltakozó intenzitással havazhat, így arrafelé akár 5 centimétert meghaladó friss hó is hullhat.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Kiemelendő, hogy az éjszakai gyors hidegbetörés következtében a korábban lehullott csapadék a felszínre, az utakra fagyott, így azok jegesek, csúszósak lehetnek!

A Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében az északnyugati szelet, illetve az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) pedig az északkeleti szelet kísérhetik nagy területen erős, viharos széllökések (jellemzően 60-85 kilométer/óra).

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb lökések ( 85-95 kilométer/óra) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon, elsősorban az északkeleti megyékben, illetve a Dunántúl középső megyéiben hófúvásra is számítani kell, különösen északkeleten akár erősebb hófúvás is kialakulhat.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

A hóval borított, szélcsendes, felhőmentes északkeleti tájakon napnyugatát követően gyorsan zuhanásnak indul a hőmérséklet, kemény fagyokra (-15°C alatti hőmérsékletekre) kell számítani.


Többfelé rossz a levegő minősége

Többfelé rossz a levegő minősége a szálló por miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a helytelen tüzelés mellőzésével a lakosság is sokat tehet a környezetükben élők egészségének megóvásáért.

Részletek a fűtésről a http://www.futsokosankampany.hu/ oldalon találhatók.

Az NNK tájékoztatása szerint a szálló por miatt Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő. Miskolcon, Kazincbarcikán, Göncön, Nyíregyházán és Győrben kifogásolt a levegőminőség.

Az érintett térségekben az NNK azt javasolja a keringési, légzőszervi betegségben szenvedőknek, főleg az időseknek, a légszennyezettségre érzékenyeknek, hogy kerüljék a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást.

Az egészségtelen minősítésű településeken pedig az egészséges embereknek is azt tanácsolják, hogy kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, a gyermekeket pedig óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.

Azt írták: a meteorológiai előrejelzés alapján várhatóan javul a levegőminőség.

A címlapfotó illusztráció.