Hóvihar, balesetek, áramkimaradás – Így érkezett meg a sarkvidéki hideg Magyarországra

 

Baleseteket okozott az ítéletidő Magyarországon, sérültekről is érkeztek hírek. Teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kidőlt fák, leszakadt ágak okoznak gondot több helyen. A fővárosi tömegközlekedésben és a vonatforgalomban is fennakadásokra kell számítani.


Nógrád megye Magyarország legszélvédettebb területe, és az időjárás szempontjából gyakran szinte „külön életet él” – mondta az M1 Ma délután adásában Tóth Tamás meteorológus.


Hozzátette, Nógrád megye völgyeiben gyakran előfordul,

hogy nyolc-tíz fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet, mint például a főváros környékén.

Szécsényben és Nógrád megye legtöbb településén kedd óta nagyjából tíz centiméternyi hó hullott. Csütörtökön -4, -5 Celsius-fok volt, és megyeszerte erős szél fújt.

Nógrád megye négy településén áramkimaradás volt a nap folyamán: Mátranovák egyik külterületén Mátracserpusztán, Salgótarján bizonyos részein, valamint Salgóbányán és Somoskőújfalun. Utóbbi településen folyamatban van az áramszolgáltatás helyreállítása, a többi településen már helyreállt – részletezte Saliga Zsófia tudósító.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében óránkénti 60–70 kilométeres széllökéseket lehetett tapasztalni csütörtök délelőtt. A közlekedésben hóátfúvások okoztak gondot, amin már a sózás sem segített – közölte Z. Pintye Zsolt tudósító.

Éjféltől délután kettőig 23 műszaki mentésben kellett részt venniük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelem munkatársainak, ugyanis az erős széllökések fákat döntöttek az utakra és vezetékeket szakítottak le. Záhony környékén áramkimaradást is okozott.

Borsod megyében a 37-es főút egy részét napközben le kellett zárni,

ugyanis nagyon sok autó vagy egymásba csúszott, vagy az árokban kötött ki. A megye útviszonyai és a hó vastagsága is eltérő. A nap folyamán 38 esetben riasztották a katasztrófavédelmet többnyire fakidőlések miatt – mondta Kereki Gergely tudósító.


Kétszer annyi riasztást kaptak a tűzoltók

Csütörtök nulla órától 15 óráig 270 segélyhívás érkezett az országos katasztrófavédelemhez, a téli napok átlaga 100–150 – ismertette a hirado.hu megkeresésére Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Tehát dupla annyi riasztást kaptak a tűzoltók a hideg miatt, mint egyébként.

Hozzátette, a riasztások javarészt az erős szélben kidőlt fák miatt érkeztek, amelyek épületekre, utakra és vezetékekre dőltek, több helyen megsérült az áramellátás. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Hajdú-Bihar megye egyes településein hozzávetőleg

8000 áramellátási helyen szünetel vagy akadozik a szolgáltatás

– ismertette. A tűzoltók beavatkozása után állíthatja helyre a szolgáltató az áramellátást. A közlekedést is érintette az időjárás, sok helyen ütköztek össze autók, illetve árokba csúsztak.

Mukics Dániel ismertette,

Tiszabercelen fa dőlt egy iskolára, Pécsett a Pécsi Tudományegyetem kollégiumának tetőcserepeit bontotta meg az erős szél,

valamint a Fejér megyei csóri református templom tetőszerkezete is megrongálódott. Azt mondta, egyre kevesebb a segélyhívás, ahogy a szélsőséges időjárás enyhülni kezd.

A szóvivő továbbra is azt kéri mindenkitől, hogy az időjárás romlásával tájékozódjanak az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán, a katasztrófavédelem honlapján és az ingyenes letölthető veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás (VÉSZ applikáció) segítségével, mielőtt útnak indulnának.

A szóvivő korábban azt mondta lapunknak hogy, aki teheti, maradjon otthon, ha mégis halaszthatatlanul el kell induljanak, Mukics Dániel a következőket ajánlja: tankolják tele autóikat, töltsék fel a telefonjukat, és készüljenek némi élelmiszerrel.

Balesetek, sérültek

Több baleset is történt az országban. A rendőrség tájékoztatása szerint csütörtök reggel Martonvásárnál egy tehergépjármű szalagkorlátnak ütközött. Az Útinform azt közölte, az M5-ös autópálya felé, Szigetszentmiklós térségében telített sávokban, lassú tempóban lehetett csak autózni.

A 25-ös számú főúton, Eger és Szarvaskő között autóbusz és személyautó ütközött össze, a balesetnek két sérültje van – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Kovács Nikoletta elmondta: mindkét sérült a személyautóban utazott, a baleset eddig tisztázatlan okból történt. A menetrend szerint közlekedő autóbuszon senki sem sérült meg, a főút érintett szakaszát a helyszínelés, illetve a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárta a rendőrség, kerülni Egerbakta felé lehet – tette hozzá.

(Fotó: Nemzeti Fotótár/Vajda János)

Az M0-s autóút déli szektorán, az M1-es autópálya felé vezető oldalon, a 29-es kilométernél egy kamion keresztbe fordult az úton. A forgalom csak a belső sávon halad – olvasható a Budapesti Autósok Közössége oldalán.

Az M4-es autóúton, a Budapest felé vezető oldalon, Monor térségében a 39-es kilométernél

egy személyautó lehajtott a pályáról. A forgalom a belső sávon halad

írja az Útinform.hu. A 3-as főúton, Miskolc térségében a 194-es és a 199-es kilométer között a 7,5 tonna össztömeg feletti járműveket Onga felé terelik. A 338-as főúton, Nyíregyháza elkerülő szakaszán a 8-as kilométernél egy személyautó megcsúszott. A főutat lezárták, kerülni a városon keresztül lehet.

Baleset az M3-ason

A katasztrófavédelem az MTI-vel azt közölte, hogy az M0-s autóúton az M5-ös autópálya felé vezető oldalon, a 6-os kilométernél, Törökbálint térségében egy nyergesvontató, egy teherautó, egy kistehergépkocsi és egy személyautó ütközött össze. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra és torlódásra kell számítani.

Az Útinform tájékoztatása szerint több jármű ütközött össze az M3-as autópályán is, Budapest felé a 69-es kilométernél, a Gyöngyös-Nyugat csomópontnál. Egy sávon araszol a forgalom, nagy a torlódás. Ugyancsak Budapest felé, Polgár térségében, a 171-es kilométernél

két kamion és egy rendőrautó szenvedett balesetet, ott a külső sávot zárták le.

Az M4-es autóúton, a főváros felé vezető oldalon egy autó szalagkorlátnak ütközött Üllőnél, a 25-ös kilométernél, itt szintén sávlezárásra kell számítani. Az M1-es autópályáról az M0-s autóútra történő felhajtás csak egy sávon lehetséges, mert a csomópontban baleset történt. Itt is torlódásra kell számítani.

Hóvihar Nyíregyházán

Hóvihar tombolt Nyíregyházán, amelyről Balázs Attila, az MTVA fotóriportere készített képsorozatot.

 

Teljes kapacitással végzi a hóeltakarítást a közútkezelő

Teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a közlekedőknek elsősorban az ország északkeleti részein kell téliesebb időjárásra számítaniuk – közölte a társaság csütörtök reggel.

A közleményben azt írták, az előrejelzések szerint sarkvidéki levegő tör be Magyarországra, ennek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. A közútkezelő ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával dolgozik országszerte.

Kiemelték, hogy

a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, 3300 munkatárssal, 850 hókotróval, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, napi 24 órában a szükséges beavatkozásokat.

A társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon dolgozik, és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják.

Kitértek arra, hogy az előrejelzések szerint a közlekedők csütörtökön elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre. Nagyobb mennyiségű havazás főleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható.

Több megyében erős széllökésekre is számítani kell,

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél is lehet.

Ahol pedig egyszerre intenzívebb havazás és nagyobb széllökések is előfordulnak, ott a hófúvások kialakulásának is nagy esélye van. Ilyen jelenség Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével bármelyik megyében kialakulhat.

Figyelmeztettek arra, hogy a csapadékos időjárás miatt felázott talaj miatt már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél. Az ónos eső és a hó mennyiségétől és súlyától függően pedig letörhetnek kisebb-nagyobb ágak, amelyek az úttestre kerülve akadályozhatják a közlekedést. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt árad a Sajó, így több útszakaszt lezártak.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon, vagy szükség esetén a társaság országos és megyei diszpécsereinél.

Kidőlt fák, leszakadt faágak okoznak gondot

Főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okoz gondokat az időjárás, kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítanak el a tűzoltók – közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint már több mint húsz ilyen jellegű bejelentés érkezett a megye műveletirányítási ügyeletére egyebek közt Miskolc-Diósgyőr, Ózd, Borsodnádasd, Szerencs, Putnok, Trizs, Füzér és Tiszakarád környékéről. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán.

Budapesten is károkat okozott a szélvihar:

Problémák a közlekedésben

Komló és Godisa között fa dőlt a vasúti pályára, a vonat megállt az akadály előtt. A két állomás között átmenetileg nem közlekedhettek a vonatok – közölte a Mávinform a közösségi oldalán. Ugyanakkor 13:05-től újraindult a vonatközlekedés. A kidőlt fát eltávolították a sínekről.

✅ Frissítés: Komló és Godisa között 13:05-től újraindult a vonatközlekedés. A kidőlt fát eltávolították a sínekről....

Közzétette: MÁVINFORM – 2021. február 11., csütörtök

A fővárosban is több helyen korlátozásokra kell számítani a közösségi közlekedésben a BKK Info közleménye szerint. Azt írták: a 60-as villamos (Fogaskerekű) nem közlekedik a felsővezeték és a pálya eljegesedése miatt. A Széll Kálmán tér M és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal lehet utazni, a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között pedig pótlóbusz jár.

Megnyitották a XII., Eötvös utat a Művész út és az Agancs út között. A 21-es és a 21A autóbusz ismét a teljes útvonalon közlekedik. Megnyitották a XXII., Bányalég utcát a körfogalom után. A 33-as autóbusz ismét az eredeti útvonalon jár.

‼️‼️‼️FIGYELEM‼️‼️‼️ A fővárosban az időjárás okozta károk miatt több helyen korlátozásra kell számítani: - A 60-as...

Közzétette: BKK Info – 2021. február 11., csütörtök

Fagyos hétvége jön, de sok lesz a napsütés

A hétvégén sok napsütés várható, csak néhol lehet kisebb havazás. Napközben is fagypont alatti hidegre kell készülni, néhol a hajnali órákban mínusz 20 fokot is mérhetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A címlapfotó illusztráció.