Teljes gőzzel dolgozik a közútkezelő a hidegben is

 

A téliesre forduló időjárás miatt a következő napokban is teljes kapacitással dolgozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közölte a cég kommunikációs osztályvezetője szerda reggel.

Pécsi Norbert Sándor azt írta, hogy országszerte 850 munkagéppel, szükség esetén 130 hómaróval folyamatosan, ütemezetten végzik majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat; 3300 dolgozójuk a következő napokban is 12 órás váltott műszakban, 24 órás szolgálatot lát el a 32 ezer kilométeres közúthálózaton.

Felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések alapján

a markáns lehűléssel együtt főleg az észak- és nyugat-dunántúli, valamint az észak-magyarországi térségekben a havazás mellett szerdán és csütörtökön ónos eső is várható. A közlekedőknek viharos, nagy erejű széllökésekkel is számolniuk kell,

főként a Dunántúlon, ahol akár 70-80 kilométer/órás szél is lehetséges.

Mindez a havazásban érintett területeken szerdán kisebb hófúvásokat is okozhat, elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében.

A viharos szél az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt felázott talajból fákat is kifordíthat.

Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják

– írta.

A közútkezelő a téli üzemeltetési munkákat a meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják.

A markáns lehűlés miatt péntektől-vasárnapig várhatóan a síkosságmentesítési munkákon lesz a hangsúly, ezért ahol csak lehet és szükséges, már megelőző sószórási munkákat végeznek a szakemberek és az útszóró són kívül kalcium-klorid oldatot is használnak majd.

Ezzel együtt a szakemberek

arra kérik az autósokat, hogy - a téliesebb időjárás, főleg az ónos eső és a viharos széllökések miatt – mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat.

Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is állnak az érdeklődők rendelkezésére – közölte Pécsi Norbert Sándor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára ónos, eső, havazás, hófúvás és erős szél miatt is adott ki figyelmeztetéseket. Emellett már korábban többször felhívták a figyelmet, hogy jelentős lehűlésre is készülni kell.

A Normafa és a János-hegy térségében az ónos eső, majd a havazás következtében képződött vastag jégréteg miatt erdőlátogatási tilalmat rendelt el és lezárta a Normafát és parkolóját a XII. kerületi önkormányzat.