A világháború óta nem zuhant ekkorát az Artijus bevétele

 

A pandémia egyik legnagyobb vesztese a zeneipar. Bár a kiosztott jogdíjak összege tavaly rekordot ért, el az Artisjus idei jogdíjbevételei mintegy ötödével zuhantak az élőzenei koncertek elmaradásával és a vendéglátóipar bezárásával. Az adatokból kiderült, hogy tavaly 125 szerzőt illetett meg havi 500 ezer forint vagy annál nagyobb jogdíjbevétel.

Forrás: Artisjus

Az Artisjus jogdíjbevételei 2020-ban 18 százalékkal estek, ezen belül pedig a nyilvános élőzenéből származó bevételek 54 százalékkal – számolt be Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti-transzformációs igazgatója a szervezet év eleji sajtótájékoztatóján.


A jogdíjbevételek a második világháború óta nem látott mértékben zuhantak. A 2008-as válság alatt sem volt ekkora csökkenés – mondta.

A nyilvános előadásokból befolyó jogdíjak 33 százalékkal zuhantak. Ezen belül a gépzenei jogdíjak 27 százalékkal, az élőzenei fellépések után járó díjak pedig 54 százalékkal. A vendéglátóhelyektől és a szállodáktól érkező befizetések még ennél nagyobb mértékben estek vissza.

A most publikált adatok azt jelentik, hogy 2021-ben is mintegy ötödével kevesebb pénzt tud a szerzőknek kiosztani a jogvédő szervezet.

Az Artisjus tavaly 9,37 milliárd forint jogdíjat osztott fel a szerzőknek és a jogutódoknak, amely 1 százalékos növekedés az előző évihez képest. A korábbi évekhez hasonlóan ebből 50,6 százalék jutott a magyar szerzőknek.

A járványhelyzet hatására növekedett a regisztrációk száma. Tavaly 1619 új szerző regisztrált a jogvédő szervezetnél, az előző évi 1500 után. A 30 évesnél fiatalabb szerzők aránya pedig 50 százalék volt.

Tavaly soha nem látott számú dalt regisztráltak a szerzők, összesen 23155-öt, a 2019-es 17336 után
A járványhelyzet lehetőséget biztosított az otthoni az alkotásra, de több idejük is volt a szerzőknek az adminisztrációra – mondta Tóth Péter Benjamin

Ötvenen a piramis csúcsán

Forrás: Artisjus

Minden évben közzéteszi az Artisjust a jogdíjpiramist, amely azt mutatja, hogy hányan és milyen összegben jogosultak jogdíjra.
Az adatok szerint tavaly 15468-an kaptak valamekkora összegű juttatást.

A zenészek kétharmada azonban havi ötezer forintnál kevesebb pénzt kapott. A derékhad, akik a zenélésből  meg is tudnak élni alig ezer fős, derül ki az adatokból.

Havi 50 és 500 ezer forint között bevételre mintegy 1100 zenész, dalszerző volt jogosult. A piramis csúcsán 125-en voltak, akik havonta 500 ezer forint vagy annál magasabb összegű kifizetésben részesültek. Ebbe a kategóriába a több évtizede a pályán lévő zenészek tartóznak, akik mögött egy jelentős életmű áll, akár több száz szerzeménnyel.

Az élő és elektronikus zenei fellépések száma 2020-ban 9 ezerre zuhant vissza, a 2019-es 39 ezerről.

A zenészek fele nyilatkozott úgy, hogy nem végzett egyéb jövedelmet biztosító új tevékenységet a válság alatt, és 47 százalékuk tartalékaiból élt. Mindössze 12 százalékuk válaszolta, hogy egyéb online is végezhető zenei tevékenységből élt meg.

Közel ezer szerzőt támogatott az Artisjus három fordulóban 2020-ban saját alapítványán keresztül, mintegy 185 millió forint összegben – mondta Tóth Péter Benjamin.

Elhangzott, hogy a 2017-ben létrehozott Music Hungary zenei érdekképviseleti szervezet javaslata szerint 5 százalékra csökkentenék a koncertjegyek áfáját.