Meg sem érkezett a sarkvidéki hideg, máris balesteket okozott az ítéletidő

 

Ónos eső, havazás, hófúvás és szél veszélye miatt is adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.Nógrád megyében több kamion is elakadt a 2-es úton a havazás miatt csúszóssá vált úttesten.

Kamionok akadtak el a 2-es úton

Több kamion is elakadt a 2-es úton Nógrád megyében, Drégelypalánk külterületén a havazás miatt csúszóssá vált úttesten kedden – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.


Nágel Tamás azt írta: az út síkosságmentesítése megkezdődött, a forgalom rendőri forgalomirányítás mellett halad. A főút rétsági és drégelypalánki szakaszán egyelőre korlátozzák a tehergépjárművek forgalmát.


Baleset miatt lezárták az M6-ost Pécs felé Paksnál

Lezárták az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalát Paks térségében, ahol egy tehergépkocsi kedd délután átszakította a szalagkorlátot – közölte honlapján a rendőrség.

A műszaki mentés idejére az autópályát Paks centrum csomópontnál zárták le, a forgalmat Paks felé terelik, visszatérni Paks dél csomópontnál lehet – írták.

A Budapest felé haladó jármű az autópálya 110-es kilométerénél a szalagkorlátot átszakítva áttért a Pécs felé vezető oldalra, majd a leállósávban oldalára borult. A balesetben senki nem sérült meg.


Erős lehűlésre készülnek a hajléktalanellátók

Készülnek a napokban várható nagy hidegre a hajléktalanellátó szervezetek Budapesten, az éjjeli menedékhelyeken mindenkit befogadnak – mondta el a Menhely Alapítvány igazgatója kedden az MTI megkeresésére.

Aknai Zoltán közölte, a Menhely Alapítvány a várható hideg miatt újabb krízisautót is szolgálatba állít, így este nyolc óra után nem csak egy gépkocsit tudnak küldeni a bejelentésekre.

A fővárosi hajléktalanellátó szervezetek közötti együttműködési megállapodás alapján vannak olyan utcai szolgálatok is, amelyek meghosszabbított időben lesznek kint az utcákon, és megpróbálják majd az utcán élőket szállást adó intézményekbe eljuttatni – tette hozzá.

Aknai Zoltán elmondta, hétfőn átlagosan 79 százalékos volt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága az országban, a központi régióban pedig ez az arány 72 százalék volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden azt közölte, hogy egy szerdán érkező ciklon hoz nagy térséget érintő, jelentős lehűlést. A hét második felében már napközben is fagypont alatt lesz a hőmérséklet, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli hideg várható.


Ónos eső, hó és szél miatt is adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Ónos eső, havazás, hófúvás és szél veszélye miatt is adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. A hidegfront szerda este érkezik.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a havazás és a hófúvás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Erős szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében figyelmeztetnek.

Azt írták:

kedd éjfélig az északi tájakon további maximum öt centiméter friss hó hullhat,

a nagyobb hómennyiség elsősorban az északkeleti határvidéken gyűlhet össze. Az éjszaka második felére a csapadékzóna elhagyja az országot.

Az éjszakai átmeneti csapadékszünetet követően szerda reggel délnyugat felől egy újabb mediterrán ciklon melegfronti csapadékzónája érkezik, amelyből az ország nagyobb részén eső várható. Észak-Dunántúlon reggel, délelőtt átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék (ónos eső, havas eső) is hullhat, ezt eső vált majd fel.

Az Északi-középhegység területén kezdetben havazás lesz jellemző, és további maximum öt centiméter friss, tapadó hó hullhat. Majd ott is dél felől egyre nagyobb területen átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső, végül eső várható. Legtovább Borsod északi felében tarthat ki a havazás. Ezzel párhuzamosan, az esti órákban északnyugat felől megérkezik a ciklon hidegfrontja, amelynek hatására a Dunántúlon az esőt, záporokat havazás, hózáporok válthatják fel.

Az Észak-Dunántúlon éjfélig többnyire maximum öt centiméter, intenzív hózáporokban helyenként ennél több friss hó is hullhat – írták, megjegyezve: „a várható hóvastagság meglehetősen bizonytalan”.

A front mögött északira, északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik,

elsősorban a Dunántúl nyugati felén viharos lökések is lehetnek, ennek következtében a hóval borított északnyugati tájakon (a hóvastagság függvényében) hófúvás alakulhat ki.

Az előrejelzés szerint szerdán hajnalban általában mínusz 2 és plusz 4 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de az északi megyékben akár mínusz 7 fokig is hűlhet a levegő. Napközben az ország északi felén 0 és plusz 6, a déli megyékben 7 és 11 fok közötti csúcsértékek várhatók.

A címlapfotó illusztráció.