Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Jakab Péter vagyonnyilatkozatában

 

Furcsa adatokat talált az Origo a Jobbik elnökének vagyonnyilatkozatában. Egészen pontosan úgy fogalmaz a portál, hogy „megmagyarázhatatlan jelenségre” figyeltek fel. A cikk szerint Jakab Péter hiteltartozása kevesebbet csökkent 2020-ban, mint a korábbi években. Az Origo szerint ennek az egyik magyarázata az lehetne, hogy a baloldali politikus élt a hitelmoratórium lehetőségével, bár ezt ő cáfolta.

A Jobbik és saját elveiről is beszélt Jakab Péter a közösségi oldalra feltöltött évértékelőjében. A párt elnöke egyik legfontosabb feladatuknak azt nevezte, hogy a magyar embereknek európai jólétet biztosítsanak.

Szerinte ők mindenkit képviselnek, különösen – ahogy fogalmazott – a melósokat. Mindezt Jakab Péter értékítélete szerint tisztességesen.


Egy év alatt mindössze 950 ezer forinttal csökkent Jakab Péter hitele – mindeközben ez derül ki a Jobbik elnökének vagyonnyilatkozatából. Az Origo vette észre, hogy míg Jakab Péter 2018-ban fél év alatt törlesztett ennyit, 2019-ben pedig több mint másfél millió forintot fizetett vissza a banknak, addig ez az összeg tavaly jóval kevesebb volt.

Jakab Péter nem keres keveset

Pedig vagyonnyilatkozata alapján Jakab Péter havonta több mint kétmillió forintot keres. Az Origo úgy fogalmaz – idézzük – milliós fizetésével a Jobbik elnöke nem szorulna rá a hitelmoratórium igénybevételére, amit elsősorban azért vezetett be a kormány, hogy segítse a bajba jutott és az alacsonyabb keresetű embereket a koronavírus-járvány ideje alatt.

Jakab Péter a Hír TV-nek azt állította, hogy nem vette igénybe a kormány által biztosított kedvezményt. Az Origo ugyanakkor felveti: ez esetben felmerül a kérdés, hogy idén miért fizetett vissza nagyságrendekkel kevesebbet a tartozásából.

A Jobbik elnöke eddig nem válaszolt a feltett kérdésekre

Hétfőn pártja sajtóosztályán keresztül az M1 is megkereste a baloldallal decemberben szövetséget kötő Jobbik elnökét. Megkérdeztük, mi az oka annak, hogy a korábbiakhoz képest kevesebbel, egy év alatt mindössze 950 ezer forinttal csökkent a banki tartozása, miközben állítólag nem kérte hitelének fefüggesztését. Szerettük volna megtudni Jakab Pétertől azt is, hogy kisebb lett-e a havonta fizetendő törlesztőrészlete, és ha igen, akkor ennek mi az oka. A Jobbik elnöke adásunkig nem válaszolt a megkeresésre.