Uniós vakcinabeszerzés: magyarázzák a bizonyítványt Brüsszelben

 

Másként kellett volna eljárni a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban több ügyben – nyilatkozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy német lapnak. Többen úgy értékelték, beismerte, hogy hibázott a bizottság. Néhány napja még úgy nyilatkozott, hogy jól halad az oltási kampány az Európai Unióban, legutóbb azonban arról beszélt, hogy halad, de lassan. Eddig az uniós lakosság nagyjából 2,5 százalékát oltották be. Izrael 35 százalék felett jár, a britek a 20-hoz közelednek, de Szerbia is arányaiban háromszor jobban áll, mint az unió – hangzott el az M1 Híradójában.


„Alábecsültük, hogy milyen komplikációk léphetnek fel, és korábban kellett volna tudni, hogy a stabil vakcinagyártást hullámvasutazás előzi meg” – fogalmazott az Európai Bizottság (EB) elnöke a német Süddeutsche Zeitungnak.


Ursula von der Leyen hozzátette: el kellett volna mondaniuk az embereknek, hogy késéseket fognak tapasztalni a szállításban, és jóval többet kellett volna foglalkozni a tömeggyártással. A politikus szerint ezért jogosan éri kritika őket.

Az EB vezetője ennél jóval optimistább volt az elmúlt hónapokban. December elején még lelkesen jelentette be, hogy elindulhat az oltási kampány az unióban.

„Ahogy megígértük, a vakcina minden uniós tagállam számára egy időben lesz elérhető, azonos feltételekkel. A kiszállítás a Pfizer belgiumi gyárából történik majd a következő napokban” – magyarázta.

Karácsonykor érkezett meg az első adag oltóanyag Magyarországra is. Hamar kiderült azonban, hogy a tagállamok vakcinahiánnyal küzdenek, miközben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael is gőzerővel oltja állampolgárait. Egyre több európai politikus bírálta ezért az uniós beszerzést.

Németország politikusai elfogadhatatlannak tartják az Európai Bizottság oltási stratégiáját – írta a Tagesschau német hírportál még január közepén. „Nincsen elegendő mennyiségű oltóanyagunk” – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök egy interjúban.

Ursula von der Leyen korábban még arról posztolt közösségi oldalán, hogy eredményes és sikeres a közös vakcina stratégia. Nem sokkal később azonban a Pfizer bejelentette, hogy akadozni fognak a szállítások.

Ezután hat uniós ország közös levélben nevezte elfogadhatatlannak a kialakult helyzetet.

Olaszország pedig azt közölte, hogy bírósághoz fordulhatnak, mert kevesebb oltóanyag érkezett.

Pár nappal később a Lengyelország is jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig közölte: a világjárvány után kérdőre vonná az uniós döntéshozókat.

„Mindannyiunkat nagyon meglepett a Pfizer–BioNTech bejelentése a szállítmányok késéről” – magyarázta a helyzetet az EB elnöke.

A svéd–brit AstraZeneca gyógyszergyártó cég azt időközben közölte, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyag szállítását. Szakértők szerint a vártnál lassúbb vakcinaellátási gondok még a második negyedévben is lassíthatják az EU kilábalását a válságból.

„A jóindulatú olvasatom erről az, hogy a brüsszeli bürokraták számára az volt a fontos, hogy minél olcsóbban szerezzünk be vakcinákat.

Brüsszelben fontosabb volt a pénzügyi alku, mint a gyors és nagy mennyiségű vakcina beszerzése” mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A kormányfő hozzátette: mi, magyarok nem így gondolkodunk.

„Nekünk, akik nem brüsszeli bürokraták vagyunk, hanem magyarok, és itt élünk, a különböző nemzetek fiai, akik az unióban szerveződtünk össze, a pénz nem lényegtelen, de az élethez képest másodlagos, tehát ha választanunk kell, hogy kevesebb vakcinát lassabban, és olcsón vagy gyorsan és sokat, de drágábban, akkor az utóbbit választjuk, és talán ez Brüsszelben nem olyan nyilvánvaló, mint itt Budapesten, ebben a stúdióban” – hangsúlyozta a kormányfő.

Korábban az Európai Bizottság azt közölte, hogy nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság bő kétharmadát. Most úgy tűnik, legfeljebb az európaiak fele kaphatja meg addig a vakcinát.