Újabb végzetes lakástűz Hajdú-Biharban

 

Meghalt egy ember, miután kigyulladt egy kilencven négyzetméteres családi ház a Hajdú-Bihar megyei Hosszúpályiban szerdán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Azt írták, hogy a Rózsa utcai ház egyik szobájában az ágy, a mellette lévő szekrény, az asztal és a falikárpit égett. A füsttel teli épületből a rendőrök kihoztak egy embert, akit átadtak a mentőszolgálat munkatársainak, ők azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A tűzoltók eloltották a lángokat, és a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást indított.

Közölték azt is, hogy idén már 736 lakástűz keletkezett, ezek során 52 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett, 9 ember azonban meghalt.

Hajdú-Bihar megyében idén ez a harmadik tragikus kimenetelű lakástűz – tették hozzá. Felhívták a figyelmet arra, hogy a legtöbb tűzeset nyílt láng használata vagy elektromos hiba miatt következik be. Gyakran a fűtőeszköz, a kémény rossz állapota, a dohányzás, vagy a főzés vezet lakástűzhöz.

A katasztrófavédelem hangsúlyozta, hogy plafonra szerelt füstérzékelővel a halálesetek, füstmérgezések megelőzhetők lennének, a keletkezett kár mértéke pedig minimalizálható lenne.

A címlapfotó illusztráció.