Megérkezett az első adag Szputnyik V Magyarországra

 

Megérkezett az első szállítmány Oroszországból, a másfél hete pénteken kötött megállapodás szerint. A megállapodás értelmében egymillió ember beoltására elegendő kétmillió ampulla oltóanyag érkezik Magyarországra három hónap alatt.

A központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcott vallott” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Hozzátette, ez az európai emberek életét és az európai gazdaság mielőbbi újraindítását teszi kockára, ezért új beszerzési források után kellett nézniük.


Kiemelte, bár Magyarország volt az első, de valószínűleg nem mi leszünk az egyetlenek az Európai Unióban, hiszen már Nyugat-Európában is sürgetik az orosz és a kínai oltóanyag vizsgálatát.

Ma megérkezik az első szállítmány Oroszországból, azon megállapodás alapján, amelyet másfél hete pénteken kötöttünk Moszkvában” – emelte ki. A megállapodás értelmében egymillió ember beoltására elegendő kétmillió ampulla oltóanyag érkezik Magyarországra három hónap alatt.

Az első szállítmány negyvenezer ampullát tartalmaz, mellyel húszezer embert lehet beoltani. Ezek az ampullák haladéktalanul a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerülnek, ahol a még szükséges teszteket lefolytatják a szakemberek. Utána pedig az oltási tervnek megfelelően ezeket a vakcinákat megkaphatják a magyar emberek – ismertette Szijjártó.

„Minél előbb tudjuk beoltani a veszélyeztetett csoportokat, annál előbb tudjuk megkezdeni az újranyitást és a korlátozó intézkedések feloldását, amit nyilvánvalóan már mindenki nagyon vár”

– hangsúlyozta.