Csütörtökön kezdődik a regisztráltak oltása

 

Müller Cecília bejelentette, hogy az orosz Szputnyik vakcinából mintegy 40 ezer adag vakcina érkezik a mai napon Magyarországra.

György István, az oltási munkacsoport vezetője szerint újabb fontos szakaszhoz érkeztünk. Az első két veszélyeztetett csoport – az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonokban, szociális intézményekben dolgozók és élők – oltása egy hónap után lezárult.

Az egészségügyi dolgozók többségét, 93 százalékát beoltották, az idősotthonokban több mint 82 ezer dolgozó és gondozott kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Aki még szeretne oltást kapni, az megkaphatja ezután is.

Az oltócsapatok az elmúlt héten négy napon át dolgoztak az idősotthonokban, szociális intézményekben. Összesen 1875 helyszínen, 4 helyszínen el kellett halasztani az oltást, mert az intézményben covid-betegek voltak. Az ő oltásukra később kerül sor.

Csütörtökön kezdődik a legidősebb regisztráltak oltása, a háziorvosok által.

Ők értesítik a betegeket, akiket pedig még nem értesítettek, azokat kedden vagy szerdán keresni fogják. György István emlékeztetett, hogy a múlt vasárnap jóval kevesebb vakcina érkezett az ígértnél, amire az e heti oltási tervet alapozták, ezért ezt újra kellett tervezni.

A várt 18 ezer helyett 11 ezer Moderna vakcina érkezett, ezt osztják szét a háziorvosok között. Kevesebb embert lehet beoltani így, de a meglévő vakcinákat beadják. Mintegy 30 ezer idős embert fognak beoltani.

Mindenki meg fogja kapni az oltást, aki azt kérte. Már megkezdődött a vakcinák kiszállítása. Kiemelte, hogy minden Magyarországra érkezett vakcinát beadtak már.

Az üzletekre, a vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó

korlátozások megszegése miatt hétfőn nem kellett intézkedni a rendőröknek

– közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Gál Kristóf alezredes elmondta: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 213-szor intézkedtek a rendőrök. Közterületen 198-an, tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein négyen, egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyeken pedig tizenegyen szegték meg hétfőn a maszkviselési szabályokat – ismertette.

Hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet tavaly szeptember 21-ei hatályba lépése óta 22 763-szor intézkedtek maszkviselési szabályok megsértése miatt.

Közölte:

hétfőn a rendőrök a kijárási tilalom megszegése miatt 383 emberrel szemben intézkedtek.

A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom bevezetése óta 32 746 személlyel szemben intézkedtek országszerte a szabályok megszegése miatt.

Hétfőn a Magyarországon átutazókkal szemben 46 alkalommal intézkedtek a rendőrök a tranzitszabályok megsértése miatt, a szabályok életbe lépése óta összesen 10 840 ilyen intézkedés volt – mondta Gál Kristóf.

Hétfőn 7645 esetben ellenőrizték a rendőrök a helyszínen a hatósági házi karanténban lévőket és 2873 hatósági házi karantént rendeltek el országszerte, így kedden 18 030 emberre vonatkozik járványügyi megfigyelés illetve elkülönítés, közülük 1918-an használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást – ismertette az alezredes.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint kedvezően alakulnak a járványügyi adatok.

Kedden 578 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 369 288-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 78 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 656-re emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 268 803 fő, az aktív fertőzöttek száma 87 829-re csökkent. 3729 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 272-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 243 036 fő kapott oltást, közülük 68 526 fő már a második oltását is megkapta

A tiszti főorvos kiemelte, a kedvező adatok ellenére a járvány még zajlik, nem pihenhetünk meg. „Látható, hogy 78 beteget még az elmúlt napon is elvesztettünk. Két fiatal is volt közöttük, mindketten 38 évesek voltak.  Súlyos alapbetegségeik voltak. A legidősebb személy 96 éves volt az elhunytak között” – mondta.

A fertőzés természete, lefolyása nem változott.

A magas kockázatú csoportba tartózóknak továbbra is nagy figyelemmel kell lenniük alapbetegségeik karbantartására.

Az oltások után látszik a megkönnyebbülés az idős embereken. Már nem kell félniük a második oltás beadását követően a fertőzés súlyos szövődményeitől. A szennyvíz vizsgálatokból továbbra is kimutatható a vírus örökítő-anyaga. Ismételten emelkedés indult el a szennyvíz koronavírus koncentrációjában, különösen Debrecenben és Nyíregyházán.

Müller Cecília bejelentette, hogy húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra.

Elmondta: Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával lehet oltani, és összesen 19,7 millió adag oltást kötöttek le. Az úgynevezett nyugati vakcinákon túl Oroszországból egymillió ember oltására elegendő Szputnyik-V vakcina, míg Kínából 2,5 millió ember oltására elegendő Sinopharm oltóanyag fog érkezni különböző tételekben.

Bármelyik vakcina jó, amelyik megvéd minket a súlyos lefolyású betegségtől, a fertőzéstől, és a haláltól. Számos esetben ez a kórokozó szövődményes betegséget tud okozni. Ahogy érkeznek a vakcinák, arra kér mindenkit a tiszti főorvos, hogy regisztráljon az oltásra.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is: a járványügyi adatok jelenleg kedvezőek Magyarországon. Ugyanakkor a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja az előző hetek csökkenését követően ismét emelkedik, különösen Debrecenben és Nyíregyházán.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy

az életkort és az egészségi állapotot is figyelembe veszik az oltási sorrend elkészítésénél.

Az oltóorvos dolga eldönteni, hogy kinek, mikor, és hogyan ad oltást. A daganatos betegségben szenvedők esetén indokolt, hogy a személyek védettek legyenek a vírus ellen.

A címlapfotó illusztráció.