Több millió forint alacsony kamatra: hétfőtől lehet igényelni az otthonfelújítási kölcsönt

 

Hétfőtől lehet igényelni az új otthonfelújítási kölcsönt. A kormány szerint ez a hitel azoknak a családoknak szól, amelyek szeretnék igénybe venni az otthonfelújítási támogatást, de nincs annyi pénzük, hogy belekezdjenek. Legfeljebb hatmillió forintot lehet felvenni, de akár az összeg felét is visszatéríti az állam. Ehhez be kell nyújtani a felújítás költségeiről szóló számlákat – hangzott el az M1 Híradójában.


A január 1-től igénybe vehető támogatásban a felújítás végén a számlákkal igazolt költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot megtérít az állam. Ezt a lehetőséget azok a családok tudják igénybe venni, amelyeknek van féltetett pénze.


Akiknek viszont nincs megtakarítása, azoknak a kormány áthidaló megoldást kínál. Ők február elsejétől, vagyis hétfőtől otthonfelújítási kölcsönt igényelhetnek.

Ennek lényege, hogy a gyereket nevelő, vagy gyereket váró családok több millió forint hitelt kaphatnak, méghozzá nagyon kedvezményes, legfeljebb három százalékos kamatra. A felújítás végeztével pedig ha igénylik az otthonteremtési támogatást, akkor a kölcsönük felével, de legfeljebb hárommillió forinttal csökkentik a tartozásukat.

Ez a kölcsön azoknak a családoknak szól, amelyek szeretnék felújítani az otthonukat, de nincs annyi pénzük, hogy belekezdjenek”– fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi oldalára feltöltött videójában. Novák Katalin elmondta: a kölcsön maximális összege hatmillió forint.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon tavaly az előző évinél háromezerrel több gyermek született, több mint 92 ezer, még úgy is, hogy decemberben csaknem nyolc százalékos volt csökkenés, valószínűleg a járvány miatt. A kormány abban bízik, hogy a családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően a járvány után azok a fiatalok is bátran mernek majd a családalapítás mellett dönteni, akik ebben az időszakban nem vállalkoztak erre.

A címlapfotó illusztráció.