Nyereségvágyból szállíthatnak kevesebb vakcinát a cégek az EU-ba

 

Félezer alatt maradt az új fertőzöttek száma tegnap: a vírus második hullámának végéhez közeledik az ország. Egyre több település szennyvízében is csökken a vírus koncentrációja – ami jó jel a folytatásra nézve. A betegség megállításához ugyanakkor az kell, hogy minél többen kapják meg a védőoltást. A most érkezett vakcinákból az idősotthonokban is folytatódhat az oltás – hangzott el az M1 Híradójában.


Országszerte a délelőtti órákban érkezett meg az újabb adag vakcinaszállítmány a Pfizertől az oltópontokra. A kecskeméti megyei kórház két tálca ampullát kapott. A 2340 ember beoltására elegendő oltóanyag egy részét a város szociális otthonaiba viszik.


Csakúgy mint Balassagyarmaton, ahol folyamatosan nő az oltakozási kedv. A Dr. Kenessey Albert Kórház orvosigazgatója, Tóth Judit az M1-nek azt mondta: decemberhez képest egyre több idős ember és gondozó kéri a vakcinát.

Csaknem három héttel ezelőtt, január 7-én kezdődött a koronavírus elleni oltások beadása az idősotthonokban. Elsőként az ország négy legnagyobb létszámú bentlakásos intézményében kapták meg a vakcinát. Azóta országszerte mintegy tízezer idősotthonban élő szépkorút és dolgozót oltottak be. De egyelőre nem jutott minden szociális intézménybe vakcina.

A héten érkező szállítmányokból folytatni tudják az oltást

„Ezerhatszáz idősotthon és további háromszáz bentlakásos intézmény van Magyarországon, de eddig mindössze nyolcvan ilyen típusú ellátóhelyre jutott oltóanyag” – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília ugyanakkor azt mondta: a hétfőn és kedden érkezett vakcinaszállítmányokból folytatni tudják az oltást.

„Négy intézményben, ahol először kezdtük a védőoltást az idősek otthonában, csütörtökön már a második oltásra kerül sor. És nyilvánvalóan egyre többen lesznek azok, akik már a második oltásban részesülnek az intézményeinkben is” – fogalmazott a tiszti főorvos.

Az elmúlt 24 órában 459 embernél mutatták ki a koronavírust, és 89, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét.

Az aktív fertőzöttek száma valamivel több, mint 104 ezerre csökkent, a gyógyultak száma pedig folyamatosan nő.

A járvány megállításához vakcinára és átoltottságra van szükség” – közölte a Semmelweis Egyetem rektora a kormány közösségi oldalára feltöltött tájékoztató videósorozat újabb részében. Merkely Béla azt mondta: ha a természetes átfertőzöttség és az átoltottság aránya együtt eléri 60–70 százalékot, akkor a járvány magától megáll.

„Ez természetesen nem jelenti azt, hogy azok a személyek, akik nem oltatják be magukat, bárhol tartózkodva védettek lennének, de a közösség mint egy nyáj az adott területen védeni fogja a megbetegedéstől. Éppen ezért, hogyha önökre személy szerint, illetve családjukra gondolok, akkor én azt gondolom, hogy vegyenek részt abban a nyájban, és biztosítsák mindenki számára saját maguk révén a nyájimmunitást” – ismertette a rektor.

Közben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei egyre több település szennyvizében mérnek alacsony koronavírus-koncentrációt. Ami azt jelenti, hogy járvány második hullámának lecsengő szakaszában vagyunk. Közleményükben ugyanakkor azt hangsúlyozták: ennek fenntartásához továbbra is fontos a korlátozások betartása.

A mutáns vírus ellen is hatékony vakcina érkezik Magyarországra

Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt” – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós azt mondta:

Magyarország Európában elsőként alkalmazhatja a készítményt,

amely egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült, úgynevezett monoklonális antitest. Március végéig három ütemben több mint 6200 ampulla érkezik belőle Magyarországra, az első szállítmány már szerdán.

„Az antitestalapú készítmény hetven-hetvenöt százalékkal csökkenti a súlyosabb szövődmények kialakulását, így a betegek háromnegyedének állapota nem súlyosbodik, és kórházi felvétel sem szükséges. Ezáltal jelentősen csökken a kórházakra és az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás” – tette hozzá a miniszter.

Az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálja az orosz vakcinát

Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága kedd délután hallgatta meg az Európai Gyógyszerügynökség főigazgatóját, aki emlékeztetett rá, hogy eddig két koronavírus elleni vakcinát hagytak jóvá, a harmadikról, az AstraZenecáéról pedig a hét végén születhet döntés. Emellett számos más vakcinát is vizsgálnak.

Legalább ötven fejlesztővel állunk kapcsolatban, beleértve az orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t is. Itt tudományos információcsere történik” – mondta Emer Cooke.

Bár sokan az AstraZeneca vakcinájától várták az oltások valóban tömegessé válását, a Pfizer és Moderna után ez a cég is azt közölte, hogy egyelőre nem teljesíti korábbi ígéreteit, és a vállaltnál kevesebbet szállítanak az uniós tagállamoknak.

Az Európai Bizottságban ezt elfogadhatatlannak tartják.

Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos hétfőn azt mondta: magyarázatot várnak a cégektől, és az eddiginél határozottabban fognak fellépni a gyártók ellen.

„Tisztán szeretnénk látni, és teljes átláthatóságot akarunk arról, hova kerülnek az EU területéről exportált vakcinák. A jövőben minden vállalat, amely koronavírus elleni oltóanyagot gyárt az unióban, köteles lesz előzetesen értesíteni, ha harmadik országnak kíván szállítani” – fogalmazott a biztos.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn arról beszélt, hogy a szükséges oltóanyagok biztosításához Magyarország nem várhat Brüsszelre, ez ügyben a saját döntéseit is meg kell hoznia.

A teljesített megrendelésekkel kapcsolatban is vannak viták: Svédország azt is tisztázni szeretné, hogy egy Pfizer–BioNTech ampullája pontosan hány adagot tartalmaz. A gyógyszercég ugyanis úgy számlázott, mintha egy fiola hat dózist tartalmazna, holott az előzetes megállapodás szerint egy ampullában öt adag vakcinát küldenek. Svédország ezért addig nem is fizet az oltóanyagért, ameddig ez a kérdés nem tisztázódik.

Csaknem százmillióan fertőződtek meg

Világszerte csaknem 100 millió ember fertőződött már meg a koronavírussal. Amióta 2019 decemberében Kínában regisztrálták az első eseteket, több mint 210 országban terjedt el. A világjárvány pedig azóta is tart.

Nagyjából egy év után kezdődött meg az oltás. Sok ország gyorsan halad, főleg Izrael. Ott már több mint két és fél millió ember kaphatta meg a Pfizer–BioNTech oltóanyagának első adagját, és több mint egymillióan a másodikat is. Már a kamaszok is jelentkezhetnek védőoltásért.

Az Európai Unió közben továbbra sem áll jól ebben a tekintetben. Akadozik a vakcinabeszerzés. A Pfizer még mindig gyártási nehézségekre hivatkozik. De a másik amerikai cég, a Moderna is értesítést küldött több országnak, hogy nem tudja tartani a szállítási tervet.

Az AstraZeneca vakcinája jelenthetne áttörést, csakhogy ez a vállalat is jelezte, hogy nem teljesíti korábbi ígéreteit.

Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos elmondta: magyarázatot várnak a cégtől, és azt szeretnék, hogy az AstraZeneca– amely a várakozások szerint pénteken megkapja az európai forgalmazási engedélyt – teljesítse szerződéses kötelezettségeit.

Egyes feltételezések szerint a cég az EU-n kívüli országoknak drágábban adott el vakcinát, és ezért szállít az unióba az első negyedévben 60 százalékkal kevesebbet, mint a szerződéses kötelezettsége.

Az Európai Bizottság ráadásul az AstraZenecának tavaly több, mint 120 milliárd forintnak megfelelő eurót fizetett előlegként, hogy az uniós tagállamok időben hozzájussanak a megrendelt mennyiséghez. Ehhez képest a cég március végéig – a vállalt 81 millió adag helyett – csak 31 milliót akar leszállítani az Európai Uniónak.

Magyarországon közben egyre jobbak a statisztikák, a gyógyultak száma folyamatosan nő, az aktív fertőzöttek száma pedig csökken. És egyre többen regisztrálnak a vakcináért. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten ismét megerősítette: a szükséges oltóanyagok biztosításához Magyarország nem várhat Brüsszelre, ez ügyben a saját döntéseit is meg kell hoznia.

A címlapfotó illusztráció.