A magyarok többsége felelősségre vonná az oltásellenes politikusokat

 

Tovább folytatódik a lakosság beoltása Magyarországon, az egészségügyi dolgozókat, illetve az idősotthonok lakóit és munkatársait követően hamarosan a 89 év felettiek juthatnak hozzá a koronavírus-elleni vakcinához.

Aggodalomra ad okot azonban, hogy egyes politikai pártoktól és szereplőktől oltásellenes megnyilvánulások láttak napvilágot. Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció petíciót indított a kínai vakcina alkalmazása ellen.

Fekete-Győr András először az orosz,

majd a kínai oltóanyag kapcsán vetette fel, hogy először a kormánytagok oltassák be magukat vele.

A Jobbik szintén kritikus közleményt adott ki a szóban forgó vakcinák kapcsán.

Tekintettel e fejleményekre, valamint arra, hogy az orvostudomány mai állása szerint a védőoltás a leghatékonyabb eszköze a járvány megfékezésének, a Századvég megvizsgálta, hogy mi a magyar lakosság álláspontja a vakcinákról, az oltásellenességről, illetve az eredményes védekezés – bizonyos eredetű vakcinák támadásával megvalósuló – hátráltatásáról.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százaléka) úgy látja, hogy a vakcinák nélkül nem lehet megállítani a járványt, mert az újabb és újabb hullámokban visszatér, ezzel szemben 20 százalékuk oltóanyag nélkül is megfékezhetőnek ítéli a koronavírus terjedését.

Kijelenthető továbbá, hogy

a magyarok bíznak a vakcinák felhasználhatósága kapcsán a hazai hatóságok szakértelmében.

A felmérés rámutat ugyanis, hogy a válaszadók 81 százaléka azon az állásponton van, hogy nem az a fontos, hogy egy oltóanyag amerikai, orosz vagy kínai eredetű, hanem az, hogy a magyar hatóságok alávetették-e a szükséges vizsgálatoknak, illetve jóváhagyták-e. Azoknak az aránya, akik a vakcina eredetét vélik fontosabbnak, 16 százalékra tehető.

Fontos megjegyezni, hogy – a koronavírus elleni oltóanyagok hazai engedélyezéséért felelős – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több mint hetven éve garantálja a magyar gyógyszerbiztonságot, amelynek tekintetében a hazai gyakorlat világszínvonalú.

A magyar gyógyszerhatóság évente több száz új készítmény törzskönyvezését engedélyezi, melynek során fokozott szakmai körültekintéssel jár el,

továbbá az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása is, annak érdekében, hogy a magyar lakosság számára biztosítható legyen a legmagasabb szintű ellátás.

A kutatás kitért az egyes politikai erők által kifejtett oltásellenes tevékenység megítélésére is. Megállapítható, hogy a magyarok kétharmada (66 százaléka) szerint indokolt lenne,

hogy az Országgyűlés a járvánnyal kapcsolatos álhíreket terjesztő személyek mellett felelősségre vonhatóvá tegye azokat a politikusokat, közszereplőket is, akik oltásellenes tevékenységet folytatnak, ezzel akadályozva a járvány elleni küzdelmet.

Ezzel szemben a megkérdezettek 29 százaléka nem tartja szükségesnek az oltásellenes véleményeket hangoztató közszereplők szankcionálását.

A címlapfotó illusztráció.