Jelentős késések várhatók az uniós vakcinabeszerzésben. Ön szerint mi a helyes reakció ebben az esetben? – Több választ is megjelölhet

 

Az Európai Unió koronavírus elleni oltottsága le van maradva. Markus Söder bajor miniszterelnök korábban azt mondta a Bild am Sonntagban, hogy az Európai Bizottság kudarcot vallott feladatában, ugyanis képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni. Nem csoda, hogy egyre több a kritikus hang, a Politico egy elemzésben rámutatott, a jelenlegi oltási ütemmel csak 2024 márciusára érné el a célját Brüsszel.

Magyarország nemzeti érdeke, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni oltás folyamatát, és erre készen áll, a kérdés pusztán az, hogy mikor érkezik nagyobb mennyiségű oltóanyag az országba – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a külügyi tanács egynapos ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak hangsúlyozta, a szükséges oltóanyagok biztosításhoz Magyarország nem várhat a központosított brüsszeli beszerzésre, ez ügyben a saját döntéseit is meg kell hoznia.


Az alábbi grafikonon az látható, hogy mekkora a 100 főre eső beoltottak száma a különböző országokban. Jól látszik, hogy nemcsak Izrael vagy a britek előzik meg az uniót, de Szerbia és a Seychelle-szigetek is.

Kijelentette: választ kell adni arra a kérdésre, miként lehet, hogy a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés „kudarca” mellett egyes brüsszeli bürokraták arra fordítják energiájuk jelentős részét, hogy támadják azokat az országokat, amelyek más oltóanyagforrások után is néznek. Magyarország véleménye szerint az orosz oltóanyaggal kapcsolatos együttműködés fontos Európában – tette hozzá.

[hmspolls id="151"]

A szavazás 2020. január 28-án, csütörtökön 13 órakor zárul.