Ha ilyen tempóban érkezik vakcina, nem lesz meg az uniós cél

 

Európa továbbra is csak várakozik, ezen a héten sem kapnak nagy mennyiségben vakcinát az uniós tagállamok. A Pfizer még mindig gyártási nehézségekre hivatkozik. A másik amerikai cég, a Moderna is értesített már több országot, hogy nem tudja tartani a szállítási tervet. Az AstraZeneca vakcinájának engedélyezése jelenthet áttörést, ha a vállalat nem jelezte volna már előre, hogy nem teljesíti a korábbi ígéretét. Az Európai Bizottság fogadkozik, hogy mindenképpen „betartatja” a gyártókkal a szerződéseket – hangzott el az M1 Híradójában.


Az Európai Bizottság hétfőn az AstraZenecával kötött szerződése miatt magyarázkodott. Az Európai Bizottság szóvivője közölte: Ursula von der Leyen hétfő reggel telefonon beszélt az AstraZeneca elnök-vezérigazgatójával, Pascal Soriot-val arról, hogy elvárja az elővásárlási szerződésben rögzítettek szerinti szállítást.


„Emlékeztette a vezérigazgatót, hogy az Európai Unió előre nagy összeggel támogatta a vállalatot, annak érdekében, hogy felkészült legyen a gyártásra, még az előtt, hogy az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt megkapta volna” – hangsúlyozta Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője.

Az EU egyelőre nem kapott kielégítő választ az AstraZenecától, hogy a vakcinagyártó miért szállít a szerződésben foglalt mennyiségnél jóval kevesebb oltóanyagot a következő hetekben a tagállamokba” – jelentette ki a brüsszeli egészségügyi biztos.

Elfogadhatatlan, hogy a vállalat nem teljesíti a megállapodást

Sztella Kiriakídisz elfogadhatatlannak nevezte, hogy a vállalat nem teljesíti a vakcinaellátásról kötött megállapodást, miközben az EU előfinanszírozást nyújtott a kutatásra és a gyártásra is.

„Az Európai Unió tudni akarja, hogy hol mennyi adag vakcinát állított elő az AstraZeneca, és hogy hová, kinek szállították ezt” – hangsúlyozta az uniós biztos.

Az Európai Bizottság az AstraZenecának tavaly több, mint 120 milliárd forintnak megfelelő eurót fizetett előlegként, hogy időben hozzájusson a megrendelt mennyiséghez.

Ehhez képest a cég, amelynek a vakcinája előreláthatólag pénteken kapja meg az uniós engedélyt, a múlt héten bejelentette, hogy

gyártási gondok miatt március végéig az ígért 81 millió adag helyett csak 31 milliót tud leszállítani az Európai Uniónak.

De hasonló cipőben jár a Pfizerrel is az Európai Bizottság.

Az Európai Tanács elnöke a hét végén előrelépésként számolt be arról, hogy a Pfizernél sikerült elérni, hogy a cég által korábban jelzett több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ugyanakkor azt is elismerte, hogy az akadozó vakcinaszállítások miatt nem lesz tartható az uniós cél, hogy nyár végére az európai lakosság hetven százaléka megkapja az oltást.

Magyarország a jövőben előnyösebb helyzetbe kerül, hiszen nemcsak a központosított brüsszeli beszerzésből, hanem más forrásból is rendelkezésére állhat oltóanyag” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos ülése szünetében annak kapcsán, hogy a nemzeti hatóság a múlt héten ideiglenes használatbavételi engedélyt adott ki az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinára.

„Magyarország nemzeti érdeke az, hogy felgyorsítsuk az oltás folyamatát Magyarországon. Erre mi infrastrukturálisan, informatikailag, személyügyileg készen állunk. A kérdés pusztán az, hogy mikor érkezik nagyobb mennyiségű oltóanyag, és annak érdekében, hogy ezt biztosítsuk, nem várhatunk kizárólag a központosított brüsszeli beszerzésre, hanem a saját magunk döntéseit is pluszban meg kell hoznunk” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette: a veszélyhelyzeti engedélynek birtokában a múlt pénteken Moszkvában megkötötte azt a megállapodást, amely alapján egymillió ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik három ütemben Magyarországra.

Szólt arról is, hogy Magyarország támogatja Angela Merkel álláspontját az orosz vakcina ügyében. A német kancellár ugyanis felajánlotta Berlin segítségét ahhoz, hogy az orosz gyártó megszerezze az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a Szputnyik V uniós forgalmazására.

Nagyjából 45 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a héten Magyarországra

Két helyszínen, napi 12 órában oltanak a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban. Már több ezren kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, komolyabb oltási reakció eddig senkinél nem alakult ki.

Országszerte oltják az egészségügyi dolgozókat. A többség már a második dózist kapja, néhány nap múlva teljesen védettek lesznek a koronavírus ellen.

A miskolci kórházban hétfőn kezdődött a második körös oltás. Naponta több száz injekciót adnak be.

„A megfelelő mennyiségű oltóanyag a jelen pillanatban a rendelkezésünkre áll. Azt kell, hogy mondjam, az oltási folyamat és a kommunikáció sikeres volt. Az intézményen belül a nyájuimmunitás szintje a nyolcvan százalékot meghaladó” – ismertette Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója.

Újabb kis mennyiségű vakcina érkezett hétfőn hazánkba, összesen 11 125 ember oltásához elegendő.

Azonnal szétosztották. A Dél-pesti Centrumkórház 2300 adag vakcinát kapott. Szükség is van rá, mert sokan kérik az oltást.

A magyar gyógyszerészeti hatóság által engedélyezett vakcinák biztonságosak és hatékonyak” – közölte Szlávik János az M1-nek. Az infektológus főorvos hangsúlyozta: a súlyos szövődmények csak az oltással előzhetők meg.

„Egyes vakcinák több mint kilencvenöt százalékos hatékonyságúak, mások aránylag ennél gyengébb hatékonyságúak. Azonban mindegyiknél biztosak lehetünk abban, hogy szinte mindig megakadályozzák a súlyos betegséget és a halált” – mondta a főorvos.

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília is a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságára hívta fel a figyelmet az operatív törzs tájékoztatóján. Úgy fogalmazott: mindegyik oltóanyag működik és biztonságos. Magyarország pedig mindent megtesz azért, hogy ezekhez hozzájusson.

Kedden újabb szállítmány várható, 25 ezer ember oltására elegendő Pfizer vakcina. Ezekből összesen húsz oltópontra szállítanak. A Moderna oltóanyagból pedig vasárnap érkezhet mintegy 18 ezer adag.

A címlapfotó illusztráció.