Bokáig érő hó is hullhat, visszatért a tél

 

(Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat weboldala)

Délnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, ugyanakkor északkeleten a nap nagyobb részében még borult lehet az ég – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A mediterrán ciklon felhő- és csapadékzónája fokozatosan északkelet felé helyeződik, a csapadéktevékenység egyre inkább az északkeleti, keleti megyékre korlátozódik.

Nagyrészt a havazás lesz a jellemző: a Hajdúságban és a Nyírségben is egyre nagyobb területen válthat hóba az eső, de várhatóan ott sem mindenütt fog bekövetkezni a halmazállapot-váltás

(kelet, északkelet felé haladva kisebb ennek az esélye).

Ahol hó esik, jellemzően további lepel, hat centiméter friss, tapadó hóréteg kialakulására lehet számítani, lokálisan esetleg több is hullhat. A hegyekben a friss hó mennyisége néhol a tizenöt centimétert is meghaladhatja. A kialakuló hóréteg napközben síkvidéken a legtöbb helyen olvadni fog.

(Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat weboldala)

A reggeli órákig Dél-Alföldön még előfordulhatnak viharos ( 60 kilométer/órás) lökések északi irányból. Napközben az északnyugati szelet esetleg a hegyekben kísérhetik viharos közeli (60 kilométer/óra) széllökések. Amennyiben a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont – a hó tapadó jellege miatt – továbbra sem valószínű.

A hőmérséklet kora délután 0 és +6, késő este +2 és -5 fok között várható.

A címlapfotó illusztráció.