Ahogy influenza ellen is be lehet oltani kétmillió embert gyorsan, úgy koronavírus ellen is be lehet

 

Rendkívüli témát választott a Kék bolygó, Áder János államfő internetes műsora. A környezetvédelemmel és a fenntartható fejlődéssel foglakozó beszélgetéssorozatban ezúttal Szlávik János főorvossal beszélgetett az államfő a koronavírus elleni oltásokról. Sorba vették mindazt, amit a vakcinákról és azok hatásairól tudni érdemes – hangzott el az M1 Híradójában


Áder János internetes beszélgetéssorozata, a Kék bolygó legfrissebb adásában Szlávik János infektológus főorvost kérdezte a koronavírus elleni vakcina mellett és ellen szóló érvekről.

Áder János az elsők között azt kérdezte a szakembertől, hogy milyen különbségek lehetnek a más és más országokból származó vakcinák megbízhatósága és hatékonysága terén.

„Az a jó oltóanyag, ami itt van Magyarországon, és amit engedélyeztek a magyar hatóságok, szóval abban mindenki biztos lehet, hogyha Magyarországon beadnak egy védőoltást, az biztonságos és hatékony védőoltás lesz” – jelentette ki Szlávik János.

Az infektológus főorvos arról is beszélt, hogy nincs jó vagy rossz oltóanyag. Mint mondta,

nem az a lényeg, hogy egy oltóanyag 95 százalékos vagy 80 százalékos hatékonyságú, hanem az, hogy mind a kettő megakadályozza a beoltott személy súlyos betegségét vagy azt, hogy belehaljon a koronavírus-fertőzésbe.

„Akkor ne is az alapján nézzük, hogy milyen országból származik vagy milyen kampány áll mellette vagy ellene, hanem hogy a hatóságok jóváhagyták vagy nem hagyták jóvá? Mert akkor átment egy szűrőn, ami után biztonságosan alkalmazható” – vetette fel Áder János.

A főorvos azt válaszolta: Valóban!

Áder János arról is kérdezte Szlávik Jánost, ha lenne elég vakcina, képes lenne-e az ország a gyors oltásra. A szakember azt kérte, gondoljunk az influenzaoltásra, amiből évente, ősszel pár hét alatt akár kétmilliót is beadnak a háziorvosok.

„Több mint egy- vagy kétmillió embert is beoltanak, és ez nagyon flottul néhány hét alatt lezajlik, az influenza elleni oltásigény messze nem olyan, mint most a koronavírus elleni igény, tehát valóban, aránylag gyorsan képes lenne az ország nagyon sok embert beoltani, ha az emberek óhajtanák a koronavírus elleni oltást” – fogalmazott Szlávik János.

A beszélgetésben szó esik az oltás esetleges hosszú távú hatásairól és mellékhatásairól is. A teljes beszélgetés, a Kék bolygó legújabb adása hétfőtől meghallgatható Áder János sondcloud oldalán.

A címlapfotó illusztráció.