×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karácsony újabb átgondolatlan terve: most a Blaha Lujza térnek esne neki

 

Bejelentette a BKK és a Városháza a Blaha Lujza tér felújításának megkezdését, miután több mint egy éven keresztül rajzolták újra a tér terveit a a nyilvánosság teljes kizárásával – írta Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

– Amióta csak szó van a Blaha felújításáról, sokszor sok helyen képviseltem: egy ekkora tömegközlekedési csomópontban nem lehet elég csak a térkövezés, a tömegközlekedés színvonalát is javítani kellene a projektben – írta Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ volt vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója Facebook-oldalán.

Vitézy egyik javaslata a Népszínház utcai villamosok végállomásának áthelyezése a térre, ezzel a Józsefvárosba és Kőbányára tartó utasokon segítene.

Ugyanis, ahogyan fogalmazott: „A 28-as, 37-es és 62-es villamosok végállomása ma hosszú sétával, kényelmetlenül érhető csak el a metró felől, ehelyett a téren új, akadálymentes villamosvégállomás jöhetne létre, a tér további része pedig bezöldíthető lenne.”

Több milliárd folyik el a Blaha felújítására – a Népszínház utcai villamosok utasainak viszont ez marad (Fotó: Facebook)

A Népszínház utcai villamosok áthelyezése azonban nem történik meg, „marad a térkő, funkcionális fejlesztések nélkül, átgondolatlanul, itt-ott megvagdosva a projekt műszaki tartalmát, például elhagyva az aluljáróba tervezett köz wc-t is” – fogalmazott a Budapest Fejlesztési Központ korábbi vezérigazgatója.

Vitézy Dávid Facebook-bejegyzése szerint a Népszínház utcai villamos átvezetésének tervei néhány évvel ezelőtt elkészültek, még az újpalotai villamosprojekt keretein belül. Ezért a BKK volt vezérigazgatója úgy gondolja, hogy „minden adott lett volna, hogy a Blaha Lujza tér áttervezése során ezt figyelembe vegyék, ráadásul ez a Rákóczi úti villamos egyszeri jövőbeni visszaépítése felé tett apró első lépés is lehetett volna. Mégsem történt semmi, sőt, a villamoskapcsolat későbbi lehetőségét is elépítik közművekkel az új tervek szerint”.

Az Újpalota–Belváros villamosprojekt keretében készült tervek a Népszínház utcai villamosvonal bekötésére (BKK, 2015.) Fotó: Facebook

Vitézy Dávid fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy

a Blaha Lujza tér felújításának áttervezését semmilyen társadalmi vita és egyeztetés nem előzte meg, a kivitelezésre szóló tendert a BKK úgy írta ki, hogy az aktuális tervek még csak nem is nyilvánosak.

A BKK korábbi vezérigazgatója végül így összegezte a Blaha Lujza tér felújításának tervét: „Sajnálom, nagy lehetőséget szalaszt el a Főváros a rövidlátó tervezéssel ismét. Talán még nem késő, érdemes megfontolni a tender visszavonását. A részvételiségről, az érintettek megkérdezéséről másokat lépten-nyomon kioktató Városháza számára javaslom a kőbányai, józsefvárosi villamosok utasainak megkérdezését, mit szólnának egy akadálymentes, kényelmes új villamosvégállomáshoz a Népszínház utcai szűk, távoli peron helyett”.

A Városháza és a BKK tegnap jelentette be, hogy megkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása, miután több mint egy éven...

Közzétette: Vitézy Dávid – 2021. január 23., szombat

(Címlapfotó: Facebook)