Éjjel már bárhol havazhat az országban, fokozott figyelmet kérnek az autósoktól

 

Az átmeneti tavasz után visszatér a tél: az éjjel már bárhol havazhat az országban, hófúvások is lehetnek, jövő hét közepére pedig újra fagypont alá esik a hőmérséklet. A közút már készül a télies útviszonyokra: szombaton elkezdték a sózást. A hatóságok fokozott figyelmet kértek a sofőröktől is – közölte az M1 Híradó.


Sokan kihasználták vasárnap a napsütést. A Városliget szinte tele volt emberekkel.


A kora tavaszi időjárás azonban csak estig tartott. Éjszaka visszatér a tél.

Először csak eső, havas eső majd havazás várható. Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén lehet vastagabb hótakaró. A következő napokban országszerte számítani kell havazásra és hófúvásokra. A hét közepén pedig hajnalban újra keményebb fagyok várhatók.

 „Ma így a hét utolsó óráiban érkezik egy úgynevezett mediterrán ciklon, és ez azért meghozza a változékonyságot. Holnap reggelig nagyon sokfelé számíthatunk eleinte esőre, majd havas esőre és havazásra is” – nyilatkozta a Híradónak Molnár Csilla, meteorológus.

A magyar közút szakemberei már szombat este elkezdték a megelőző sószórási munkákat.

A hatóságok azt kérik az autósoktól, hogy óvatosan közlekedjenek, és indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról.

„Az útnak indulás előtt mindenképpen fontos az, hogy a szokásosnál több üzemanyagot tankoljunk a gépjárművekbe. Illetve az is, hogy útnak indulás előtt az Útinform oldalán tájékozódjunk arról, hol van nagyobb torlódás vagy baleset. A meteorológia szolgálat figyelmeztetéseit és riasztásait is vegyük komolyan.” – mondta Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Reggelig több centiméter tapadó vizes hó hullhat le, a hegyekben pedig akár 20 centimétert is meghaladhatja a hótakaró vastagsága. Budapestre és kilenc megyére figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat.