Gripenek tisztelegtek a 97 évesen elhunyt legendás magyar pilóta előtt

 

Díszelgő repüléssel búcsúzott a Magyar Honvédség Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, 97 esztendős korában elhunyt pilótájától. Ebből az alkalomból Gripen kötelék húzott át a Csepel-sziget és az Árpád-híd közötti Duna szakaszon – közölte az M1 Híradó.

„Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse.” Búcsú Vitéz Frankó Endre főhadnagytól, a hős puma immár az égi kötelékben. Nyugodjon békében! – írta közösségi oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök így emlékezett a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótájától. Vitéz Frankó Endre nyugállományú főhadnagy december 31-én, 97 éves korában hunyt el.

Szombaton a Magyar Honvédség tiszteletadó repüléssel búcsúzott tőle a Csepel-sziget és az Árpád-híd közötti Duna szakaszon.

Erről osztott meg egy videót Orbán Viktor. A megemlékezésen elhangzott: a maroknyi csapat nap mint nap bizonyította helytállását a túlerővel szemben a 2. világháború idején.

A legendás pilóta a honvedelem.hu beszámolója szerint 1923. szeptember 3-án született Egerben. 1942-ben, érettségi után jelentkezett a Magyar Királyi Légierő kötelékébe, 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. November 30-án helyezték át a Pumákhoz, Heppes Aladár alezredes parancsnoksága alá. Itt már a légierő akkori legmodernebb típusával, a Messerschmitt Bf 109G-vel, a legendás „Messzerrel” repülhetett.

A pilótahiány miatt alig hat órányi gyakorlórepülést követően már az éles bevetések vártak rá.

Frankó Endre hadnagy összesen nyolc bevetést hajtott végre a Dunántúl, majd a Nyugat felé visszavonuló ezreddel Ausztria felett. Ezeket túlélve 1945. május 5-én, a német-osztrák határ melletti Pockingban esett amerikai hadifogságba, ahonnan az év végén tért haza.

A háború után a polgári repülésben tevékenykedett, de GANZ repülőklubból „horthysta múltja” miatt hamar eltávolították.

Később az UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) mérnökeként dolgozott – nevéhez fűződik például a budapesti, János-hegyen ma is működő Libegő: nem csak az ötlet volt az övé, de a felvonó fő- és gépésztervezője is volt.

Címlapfotó: Frankó Endre nyugállományú repülőfőhadnagy, a légierő Puma századának egykori Messerschmitt-pilótája a Messerschmitt Bf 109 típusú második világháborús vadászrepülőgép bemutatóján a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban 2019. október 22-én (MTI/Mészáros János).