×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

69 napig volt kórházban, császármetszéssel kellett megmenteni a koronavírusos kismama magzatát

 

Mintegy hetven nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem klinikáit, és megkezdődhetett a rehabilitációja annak a 34 éves kismamának, akinél tavaly november 11-én diagnosztizáltakkoronavírus-fertőzést. A betegség szövődményei miatt sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani, esetében a terhesség 34. hetében. A többszörös műtéten átesett és „műtüdő”-, azaz ECMO-kezelésben is részesült édesanya és koraszülött kislánya is jól van – írta honlapján a Semmelweis Egyetem.

Szilvia ellátásában a Semmelweis Egyetem három klinikája vett részt: az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, a Szülészeti és Nőgyógyászati, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika.

A 34 éves kismama életerejéről többször tett tanúbizonyságot az elmúlt időszakban, aki mint a képen is látható, egy életvidám, rendkívül erős fiatalasszony

– írta Facebook oldalán Merkely Béla, Semmelweis Egyetem rektora.

A beteg a hatvani kórházból 2020. november 15-én került az egyetemre, a Covid–19 okozta súlyos tüdőgyulladás és a magzat életét is veszélyeztető oxigénhiányos állapot miatt. Az egyetemen azonnali, sürgősségi császármetszést hajtottak végre nála, ezzel megmentve a magzat életét.

A beteg általános állapota a műtétet követően stabilizálódott,

a császármetszést követően öt nappal meg lehetett szüntetni a gépi lélegeztetést, amelyet azonban 24 órával később, a tüdő kiújuló funkciózavara miatt ismételten el kellett indítani – írták.

A speciális, hasra fordított pozícióban alkalmazott gépi lélegeztetés ellenére a beteg – a koronavírus szövődményeként kialakult – globális légzészavarát nem sikerült stabilizálni, így fennállt a veszélye, hogy rövid idő alatt kritikus oxigénhiányos állapot alakulhat ki nála.

Az orvoscsoport ekkor döntött úgy, hogy november 21-én Szilviánál megkezdik az úgynevezet ECMO-kezelést, vagyis egy, a betegágy mellett elhelyezett „műtüdő” segítségével helyettesítették a kismama tüdőkapacitásának jelentős részét.

Szilvia, a kismama (Fotó: Kovács Attila/Semmeweis Egyetem)

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2012-től működik az extrakorporális (testen kívüli) keringés-oxigenizáció-támogató eszköz (ECMO) és a hozzá kapcsolódó program. Az elmúlt nyolc évben eddig 300 esetben alkalmazták ezt a módszert olyan betegnél, ahol a keringési és légzészavar együttesén a hagyományos gépi lélegeztetéssel nem lehetett segíteni.


Szilvia állapotát az ECMO programnak és a komplex intenzív terápiás ellátásnak köszönhetően sikerült stabilizálni, a tüdő helyettesítésére beállított ECMO-támogatásról fokozatosan „szoktatták le” kezelőorvosai, míg december 18-án végleg sikerült eltávolítani az eszközt, majd a betegnek – szintén a komplex és fokozatos terápiának köszönhetően – 2021. január 8-tól már a gépi lélegeztetésre sem volt szüksége.

A közlemény szerint

ez volt Közép-Európában az első sikeres „műtüdő kezelés” Covid–19 okozta tüdőgyulladás terápiája során. Nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ilyen súlyos lefolyása lesz a Covid–19-fertőzésnek, a betegség európai és amerikai megjelenése óta alig néhány esetet regisztráltak csak.

Szilvia izomereje, általános állapota, közérzete folyamatosan javult, a koronavírus-fertőzésből felépült, így a rehabilitációját az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatja, 69 nap intenzív kezelést követően.