Így rohasztotta le a Lánchidat Karácsony Gergely

 

2019. október 13-én megválasztották Budapest főpolgármesterének Karácsony Gergelyt, aki a poziciót boldogan elfogadta, az azzal járó felelősséget és munkát azonban nem igazán akarja vállalni – erre utal legalábbis eddigi regnálása, melynek legeklatánsabb példája a Lánchíd több mint egy éve húzódó ügye.

Karácsony Gergely főpolgármesteri minőségében kifejtett tevékenységéről ugyan talán megoszlanak a vélemények, de egy dologban mindenképp egyetértés van minden politikai szereplő között: a Lánchíd felújítása kiemelt ügy.

A gondolatmenet azonban ott hibádzik, hogy a főpolgármesternek és elvbarátainak ez láthatóan inkább csak kommunikáció, hiszen 2019 októbere óta egy kapavágást nem csináltak a Lánchídnál, viszont Tüttő Kata főpolgármester-helyettes remek Instagram-posztot tudott készíteni a híd tetején pózolva.


A Lánchíd állapota már csaknem életveszélyessé vált, ahogyan az az alábbi fotók tanúsága alapján tökéletesen látható.

Karácsony Gergely regnálásnak szimbóluma

Karácsony Gergely regnálásnak szimbóluma

Karácsony Gergely regnálásnak szimbóluma

De hogyan jutottunk idáig?

A Lánchíd körüli botránysorozat már 2019 vége felé elkezdődött, amikor Karácsonyék a korábbi szakvélemények és a Tarlós István által kulcsrakész átnyújtott tervek ellenére új szakvéleményt kértek, ezzel is segítve, hogy a folyamatosan romló híd csak egyre rosszabb állapotba kerüljön. Az év decemberére elkészült, baloldali városvezetés által kért szakvélemény is megállapította, hogy a híd felújítása nem tűr halasztást.

Felelősséghárítás? Igen! Munka? Nem!

Karácsonyék ennek ellenére sem kezdték meg a munkát és mindenféle ötletelésekbe menekültek, valamint a kormányt kezdték szidalmazni amiatt, hogy az általuk vezetett önkormányzat nem volt képes kiírni egy közbeszerzést.

Tarlós István volt főpolgármester 2020. júniusában elmondta, a Lánchídra 2018 óta engedélyezett kivitelezési tervek vannak. Felidézte, a híd felülvizsgálata is gyakori volt az ő főpolgármesteri idejében, a vége felé már hetente zajlottak ezek. Sok vita volt arról, hogy lehet-e a Lánchíd gyalogos, amire szerinte a híd funkcionálisan nem alkalmas.

A mai napig vannak még elkeseredett kísérletek, hogy milyen jó lenne, ha gyalogos híd lehetne a Lánchíd. A forgalomszervezési problémáktól függetlenül, meg kell jegyeznem, a világ rajtunk röhögne, ha gyalogos híd lenne, mert az útpályáról a láncok és egyéb szerkezetek miatt semmit nem lehet látni, sem a városból, sem pedig a Dunából

– fejtette ki akkoriban Tarlós István. Megjegyezte, hivatala 23,7 milliárd forintot hagyott erre a célra a főváros kasszájában.

A hídra magára elegendő a 23,7 milliárd forint, benne a kormányhatározat szerinti hatmilliárd forinttal a kormánytól. Ez rendelkezésre áll, ehhez a pénzhez hozzáfér a város

– hívta fel a figyelmet Tarlós már 2020 júniusában.

A világ pénze sem elég a baloldali városvezetésnek

Karácsony ennek ellenére is pénzhiányra hivatkozott, pedig főváros számláján 180 milliárd forintnyi megtakarítás volt, sőt további, irreálisan magas összegeket követelt, mindezt úgy, hogy az eredeti, a kormány és Tarlós István által kötött megállapodás tartalmazta a Váralagút és a 2-es villamos Pesti hídfőnél lévő alagútjának felújítását is.

Utóbbit a kormány elengedte és a váralagúti felújítás nélkül is a főváros rendelkezésére bocsátja a Tarlós István által korábban kialkudott támogatást. Karácsony Gergely ennek ellenére is folytatta kommunikációs hadjáratát, mely szerint a fővárosnak nincs pénze, majd másnap ő maga cáfolta meg saját hazugságát.

5 milliárddal drágább ajánlatot hazudott olcsóbbnak Karácsony


A Lánchíd-közbeszerzést nagy nehézségek árán végül mégiscsak sikerült kiírnia a baloldali városvezetésnek, de természetesen ez sem ment simán, ugyanis a főpolgármester szerint az általuk kiírt tendernek köszönhetően olcsóbb lesz a beruházás.

Ezzel szemben a valóság az, hogy 5 milliárd forinttal drágábbá vált a felújítás, s ezt a bravúrt úgy sikerült összehozni, hogy sem a Váralagút, sem a 2-es villamos Pesti hídfőnél lévő alagútja sincs benne a közbeszerzésben.

Miért kerül ötmilliárddal többe a Lánchíd felújítása, ha azt Karácsony intézi? A kérdést mindenki megválaszolhatja maga...

Közzétette: Fidesz Budapest – 2021. január 19., kedd

Karácsony tehát egy több elemétől megfosztott fejlesztési tervet hozott össze, mindezt 5  milliárddal több pénzért.

Az időhúzás és a hozzá nem értés iskolapéldáját mutatja be a főpolgármester teljesítménye, hiszen már 2019-ben világossá vált, hogy minél tovább húzza az időt, annál drágább lesz a beruházás, sőt, annál hosszabb ideig is tarthat.

Joggal vetődik fel a kérdés: Mit csinált a Lánchíd felújítása helyett a főpolgármester?

A teljesség igénye nélkül az alábbi listán megtekinthető: