A magyar szakemberek meggyőzőnek találták az orosz vakcinát

 

Ideiglenes engedélyt adott ki a magyar gyógyszerészeti hatóság az orosz vakcinára. Ez egy fontos lépés, de nem az utolsó az oltóanyag tömeges használatához. Az OGYÉI szakértői azt mondták: meggyőződtek arról, hogy a Szputnyik nevű készítmény – amellyel Oroszországban és a világ számos pontján már emberek millióit oltották be – biztonságos. Közben az Origo úgy értesült, hogy hamarosan az oroszhoz hasonló elven működő brit oltóanyag, az Astra Zeneca vakcinája is jóváhagyást kaphat – közölte az M1 Híradója.


A november óta tartó vizsgálatok lezárultak, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet pedig szerdán kiadta az engedélyét az orosz Szputnyik vakcinára – ezt az OGYÉI főigazgatója közölte az M1-gyel.


Szentiványi Mátyás elmondta: az engedélyezés általában egy hosszú folyamat, most alig több mint két hónap alatt sikerült teljesíteni, ami hatalmas eredmény.

A főigazgató arról is beszélt: szakembereik jelenleg is kint vannak Moszkvában, ahol meggyőződhettek a gyártó és kutatóhelyről. Az OGYÉI azért adta ki az engedélyt, mert meggyőző érveket látott arról, hogy a vakcinának nagyobb az előnye, mint a kockázata.

Az intézet most a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményére vár. Ők néhány hét alatt állapítják meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak ami a róla szóló dokumentumokban szerepel. Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni a vakcinákat.

Az orosz vakcinával világszerte zajlik a tömeges oltás

Oroszországban már több mint másfél millió ember kapta meg a Szputnyikot, de például Argentínában is ezzel oltanak. A külgazdasági és külügyminiszer a kormányülés szünetében arról beszélt: megérkezett Magyarországra az orosz oltóanyag megvásárlását lehetővé tevő szerződés tervezete, amit már magyar jogászok tanulmányoznak.

„Ha a mai illetve a holnapi oroszországi gyárlátogatások illetve az oroszoktól kapott dokumentáció áttekintése után a gyógyszerészeti hatóságunk úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt, az orosz vakcina Magyarországi használatára, akkor alá tudjuk írni a szerződést és megállapodást tudunk kötni arról, hogy Magyarországa nagy számú biztonságos oltóanyag érkezzen” – mondta Szijjártó Péter.

A Szputnyik fejlesztői közben az oltóanyag európai bejegyzését kérték. Az uniós vizsgálat februárban indulhat el. Bár az egész unióban nagyon lassan zajlik az oltások beadása, a Bizottság elnöke szerdán is nagyon optimista volt, és abban bízott, hogy hamarosan felgyorsulnak a tagállamokba irányuló vakcina-szállítások .

Tudjuk, hogy több vakcina is érkezik. A Biontech után jött a Moderna, hamarosan itt lesz az Astra Zeneca, miközben a többiek is folytatják a szállítást” – fogalmazott Ursula Von Der Leyen.

Bár itthon is lenne kapacitás a jóval gyorsabb oltásra, de egyelőre Magyarországra sem érkezik elég vakcina. Az M1 megkeresésére a Pfizer elmondta: az év végéig 6,6 millió adagot szállítanak hazánkba. Ennek egyelőre töredékét kaptuk meg. A nagyobb mennyiségek szállítása pedig csak a második negyedévétől indulhat meg.

Ugyanerre számíthat a többi uniós tagállam is. Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő szerdán felszólította az EU Tanácsának portugál elnökségét: tegyen meg mindent azért, hogy Európában is legyen elég oltóanyag. Emlékeztetett: azt az emberek vissza akarják kapni a régi életüket.

Azt nem lehet megmagyarázni, hogy míg az unión kívül millió számra oltanak, addig nálunk hiányzik az oltóanyag. Ez megrendíti az uniós intézményekbe vetett bizalmat. A bizalom a kulcskérdés” – jelentette ki Gál Kinga Néppárti EP-képviselő.

Az EU-s tagállamok vezetői csütörtökön videókonferencián tárgyalnak az oltás helyzetéről.

Korábban az Origó írt arról, hogy a magyar hatóságok engedélyezték az AstraZeneca és a Szputynik V vakcinákat. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával. Szerbiában egyébként már elkezdődött a tömeges oltás, ott a Pfizer mellett a kínai és az orosz vakcinával is oltanak.