Zavartalanul működik a hajléktalanellátás Debrecenben

 

Az extrém időjárási körülmények között is zavartalan a hajléktalanok ellátása Debrecenben – közölte a város polgármestere, miután a rászorulók ellátását végző helyi Refomix Kft. szociális és egészségügyi központjában maszkokat és fertőtlenítőszereket adott át hétfőn.

Papp László (Fidesz–KDNP) azt mondta, Debrecenben 340 hajléktalant tudnak fogadni, jelenleg maximális a férőhelyek kihasználtsága. Az önkormányzati hajléktalanellátó rendszerhez „jótékonyan” kapcsolódnak az egyházak hasonló funkciójú létesítményei – fogalmazott.

Ezekben az extrém hideg napokban nagy jelentősége van annak, hogy a hajléktalanok elfogadják a segítséget – tette hozzá, azt kérve, hogy aki Debrecen utcáin magáról gondoskodni nem tudó, elesett embert lát, jelezze.


A polgármester megköszönte a Refomix Kft. munkatársainak az emberéletek megóvása, védelme érdekében végzett munkáját, és biztosította őket arról, hogy

a város önkormányzata az eddigiekhez hasonlóan továbbra is megadja a megfelelő támogatást és hátteret a tevékenységükhöz.

Széles Diána (Fidesz–KDNP) alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecen kertségi területein sok idős, egyedülálló ember él. Fontosnak nevezte, hogy a extrém hideg napokban a szomszédok figyeljenek egymásra, és jelezzék, ha valakinek segítségre van szüksége.

Hozzátette: gondoskodó városként Debrecen önkormányzata az elmúlt hónapokban jelentős mennyiségű tűzifát juttatott a rászorulóknak, szükség esetén újabb szállítmányokkal tudnak azonnal segíteni.

Szemerédy Zsolt, a Refomix Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy

Dobozi úti központjuk 1990-ben kezdte meg működését, akkor éjjeli menedékhelyként.

Jelenleg hét szállást nyújtó, és két nappali intézményben történik az ellátás, jelenleg 120 százalékos a kihasználtságuk.

Elmondta azt is: a napokban mintegy harminc olyan embert sikerült gondozásba vonniuk, akiket eddig az utcai gondozószolgálat nem tudott megszólítani. Ez jelentős siker – tette hozzá a szakember, kiemelve, hogy az utcai gondozószolgálatuk jelenleg is folyamatosan működik.

Szemerédy Zsolt a nagy hideg miatt elrendelt, vasárnap életbe léptetett vörös kód kapcsán megjegyezte: Debrecenben eddig mindenkit sikerült elhelyezni a hajléktalanellátó rendszerben, ezért nem volt szükség arra, hogy szociális intézmény fogadjon be hajlék nélkül élőket.

A címlapfotó illusztráció.