Fővárosi közbeszerzésen talált fogást a budapesti Fidesz

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) menetjegyek és bérletek nyomtatásához szükséges biztonsági hőpapír beszerzésére kiírt, szabálytalan és bírságot eredményező közbeszerzési eljárásának átvizsgálását szorgalmazza a budapesti Fidesz.

A kormánypárt fővárosi szervezete hétfőn a Facebook-oldalán tette közzé Láng Zsolt, a párt budapesti elnöke, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője Karácsony Gergely főpolgármesternek írt levelét.

Láng Zsolt ebben felidézte: a BKK jegyek és bérletek TVM (Ticket Vending Machine) automatákból történő árusításához szükséges biztonsági hőpapír beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárása során a Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottsága szabálytalanságot állapított meg és 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a főváros cégét.


Az eljárás során ugyanis a BKK szakmailag nem megalapozott módon, a közbeszerzési kiírásban nem szereplő műszaki feltételek miatt zárta ki a versenyből az egyik – anyagilag kedvezőbb ajánlatot tévő – ajánlattevőt, aki jogorvoslattal élt és keresetének a hatóság helyt adott – írta.

Láng Zsolt levele Karácsony Gergely főpolgármesternek: Tisztelt Főpolgármester Úr! A Budapesti Közlekedési Központ...

Közzétette: Fidesz Budapest – 2021. január 17., vasárnap

Láng Zsolt hozzátette, az eljárás során mind az igazgatóság tagjai, mind a menedzsment számára ismert volt a műszaki feltételek alapján történő kizárás aggályossága, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint az igazgatóság egyik tagja erre többször hangsúlyosan fel is hívta a figyelmet. A Draskovics Tibor vezette igazgatóság bár meghallgatta, de egytől egyig lesöpörte ezeket az észrevételeket és így született meg a kizáró döntés.

Tekintettel arra, hogy a fővárosi önkormányzat elemi érdeke, hogy átlátható és teljesen tiszta közbeszerzések kerüljenek lebonyolításra, a Fidesz azt javasolja: Karácsony Gergely haladéktalanul kérje fel a BKK felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg a tárgyi közbeszerzési eljárás teljes folyamatát, a külső nyomdaipari tanácsadó, a független akkreditált közbeszerzési tanácsadó és a munkaszervezet érintett tagjainak tevékenységét, szerepét és felelősségét a sikertelen, szabálytalan és bírságot eredményező eljárással kapcsolatban – olvasható a levélben.

A BKK pénteken közölte az MTI-vel, nem fogadja el, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a biztonsági hőpapír beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárását, amelyben az állami nyomda ajánlatát érvénytelennek nyilvánította. A BKK álláspontja szerint a KDB nem járt el kellő körültekintéssel, a kiszabott bírság pedig – egy folyamatban lévő, szerződéskötéssel még nem lezárt eljárásban – szokatlanul magas, ezért a döntést nem fogadja el. A KDB határozatával szemben felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek – írta a BKK pénteki közleményében.

A címlapfotó illusztráció.