Kulturális intézményeket zár be Józsefváros

 

Több kulturális intézmény támogatását megszünteti a 8. kerületi önkormányzat. Józsefváros ellenzéki polgármestere szerint a „kormányzati elvonások” miatt kellett meghozniuk ezt a döntést. A Fidesz szerint ez hazugság. Kocsis Máté, aki a kerület országgyűlési képviselője azt írta: a kerület előző vezetése 15 milliárd forintot hagyott maga után, ezt 15 hónap alatt „elherdálta” az ellenzéki polgármester, most pedig „fontosabb neki a haverok kifizetése, mint az intézmények fenntartása” – hangzott el az M1 Híradójában.


Az önkormányzat állítólagos rossz anyagi helyzete miatt panaszkodott Józsefváros polgármestere szerdán. Pikó András egy internetre feltött videóban beszélt arról, hogy a kormány – mint mondta – sarcolja a helyhatóságokat, ő viszont polgármesterként azért küzd majd, hogy a józsefvárosiak semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Azt ígérjük, hogy 2021-ben is biztonsággal fogjuk működtetni a józsefvárosi önkormányzatot. El fogjuk látni a kötelező feladatainkat, és nem mondunk le arról sem, hogy a leginkább rászorultakon segítsünk – mondta Pikó András, Józsefváros polgármestere.

„Arra kértem az önkormányzat tulajdonában álló Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjét, hogy tájékoztassa a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ és a kerületi Zászlómúzeum munkatársait arról, hogy 2021-ben az Önkormányzat nem tudja támogatni működésüket” – írta saját közösségi oldalára Pikó András pénteken.

A nyolcadik kerület polgármestere így jelentette be, hogy három, a kerületben évek óta működő kulturális intézményt is bezár az önkormányzat.

Az egyik ilyen a 2013-ban megújított Józsefvárosi Galéria, amely 45 éve nyitotta meg kapuit. Ugyanígy patinás múltra tekint vissza a zászlómúzeum is, amely októberben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A H13 Diákközpont az ifjúsági programok mellett a kezdő vállalkozásokat segíti. Az intézmény létrehozására 2012-ben több százmillió forintot fordított a fideszes városvezetés.

Pikó András szerint ezeket most a kormány miatt kell bezárni, mert - ahogy a polgármester fogalmazott - az önkormányzat törvény által előírt kötelező feladatainak ellátása is csak nagy lemondások árán valósítható meg.

Tizenöt milliárd forintot örökölt meg Pikó András a jobboldali kurzustól. Ehhez képest eltelt 15 hónap és már semmire nincsen pénz – így reagált az ügyre az M1-nek telefonon Józsefváros korábbi fideszes polgármestere.

Kocsis Máté a közösségi oldalon arra emlékeztetett: a három intézmény fenntartása 138 millió forint lenne. Erre az önkormányzat szerint nincs pénz, miközben a baloldali városvezetés továbbra is súlyos milliókat fizet ki tanácsadókra és úgynevezett politikai költségekre.

A Kontra nevű tényfeltáró portál néhány napja arról is írt, hogy Józsefvárosban a több baloldali szervezetnek is otthont adó Auróra Központ mindeközben zavartalanul működhet. Annak ellenére, hogy a hírhedt szórakozóhely bezárásáról egy drograzzia után 2017-ben döntöttek.

Csakhogy az erről szóló határozatot Pikó András visszavonta, az itt irodát bérlő, Soros Györgyhöz köthető szervezetek közül pedig az önkormányzat a kerületi honlapon elérhető civil pályázat adatai szerint 2020-ban néhányat pénzzel is támogatott, másokat pedig csaknem 90 millió forint uniós támogatáshoz segített.

Egy durva kultúraellenes politikának vagyunk a szemtanúi...

A Fidesz-frakcióvezetője szerint a józsefvárosi galéria, a zászlómúzeum és a diákközpont bezárása ennek fényében akár tudatos is lehet. Működésükre ugyanis Pikó András igényelhetett volna a kulturális intézmények után járó kormányzati támogatást is, ezt azonban a polgármester nem tette meg.

Pikó András nem ért ahhoz, hogy hogyan kell egy várost vezetni, ennek most már számos jelét adta, de az, hogy a biztosított bértámogatást se vegye igénybe kulturális intézményekre, amit a kormánytól tud bárki máshoz hasonlóan igényelni és ezek után bezárjon kulturális intézményt a költségvetési helyzetre hivatkozva, ez akár lehet tudatos is, azt én nem tudom eldönteni, hogy a szakértelem hiánya, vagy egy tudatos rombolás áldozata ez a három intézmény, de egyik rosszabb mint a másik – hangsúlyozta  a Fidesz frakcióvezetője.

Az M1 kereste a józsefvárosi önkormányzatot, hogy miért nem vették igénybe a kormányzati támogatást és azt, hogy milyen szakmai megfontolások alapján döntöttek éppen ennek a három intézménynek a bezárása mellett. Azt is megkérdezték, hogy az önkormányzat saját működésében milyen költségmegtakarító intézkedéseket vezetett be.

A levélre az adásig nem érkezett válasz a nyolcadik kerületi városvezetéstől.