Súlyos bírságot kapott a Spar a Nébihtől

 

Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Spar Magyarország Kft.-vel szemben; a cég több élelmiszeripari beszállító esetében is jogsértő magatartást tanúsított, amikor mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül úgynevezett fix bónusz megfizetésére kötelezte őket – közölte a Nébih kedden.

A jogsértő eljárással a kft. mintegy 75 millió forinttal károsította meg a kereskedelmi partnereit. A Nébih az élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott szerződéses feltételek teljesülését vizsgálta a Spar Magyarország Kft.-nél.

Az ellenőrzés során megállapították: a vizsgált tíz beszállító közül öttel szemben forgalmi cél kikötése nélkül terhelt ki úgynevezett utólag fizetendő engedményt (bónuszt) az áruházlánc, mintegy 75 millió forint értékben.


Kiemelik: az utólag fizetendő bónusz csak akkor felel meg a törvényi előírásoknak, ha azt tényleges forgalomnövekedésben megnyilvánuló többletteljesítmény alapján számolják el.

Az ügyben a hatósági eljárás lezárult, a Spar a jogsértés megállapításával kapcsolatban nem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, így a döntés jogerős.

A Nébih felhívja a piaci szereplők figyelmét, hogy a hatóság szakemberei a jövőben is folyamatosan ellenőrzik a kereskedők élelmiszeripari beszállítókkal szemben tanúsított üzleti magatartását, és minden esetben fellépnek a piaci pozíciójukkal visszaélő kereskedelmi vállalkozásokkal szemben.

A címlapfotó illusztráció.