Vasárnap is havazott! Megérkezett az igazi tél a Bakonyba

 

Pénteken leesett az idei első hó Magyarországon, amit vasárnap újabb havazás követett a déli országrészben. Az is kiderült, esik-e még hó a napokban. A tél örömeit leginkább a Bakonyban, az eplényi sípályán élvezhetjük, ahol maximálisan betartják a járványügyi intézkedéseket.


Az elmúlt napokban mintegy 10-15 cm természetes hó hullott az eplényi sípálya területén. Az Ámos-hegy lejtői azonban már november óta fehérek, köszönhetően az itt működő hóágyúknak. A sípályán vasárnap is sokan hódoltak a téli sportoknak. A pálya üzemeltetői nagy figyelmet fordítanak a járványügyi előírások betartására – közölte az M1 Híradó.

Eplényben kiváló a pálya minősége, 55-60 centis a hó

– November elején nyílt meg az eplényi sípálya, igaz akkor még csak a tanulópályákat nyitották meg az érdeklődők előtt – mondta Bátor Antal Balázs, az Intersport Síaréna Eplény marketing vezetője az M1 Híradójának.

Decemberben már a kedvező időjárásnak köszönhetően megnyitották az A1-es főpályát és a tanulópályát is nagyközönség előtt. A hideg, fagyos időnek köszönhetően az elmúlt napokban hóágyúzással tették alkalmassá a pályát. Jelenleg mintegy 55-60 cm-es a hóvastagság a főpályán. Bátor Antal Balázs elmondta, hogy nagyon örültek a 12-15 centiméternyi természetes hónak, ami a napokban esett.

A szakember elárulta, hogy a hóágyúzott „technikai hó" inkább jégdara, amely sokkal nehezebb és tömörebb, mint a természetes hó és egyben tartósabb. Szerencsére kiváló az eplényi pálya minősége és három napja folyamatosan lehet hóágyúzni. A sípályán maximálisan betartják a járványügyi intézkedéseket: kötelező a maszk és a kesztyű viselése, folyamatosan fertőtlenítik a különböző sporteszközöket.

Ezen kívül egyszerre legfeljebb 1500 jegyet adnak el, szánkózni nem lehet csak snowboardozni és síelni, a kísérők pedig nem léphetnek be. A vendéglátó egységek működnek, de az ételeket helyben nem lehet elfogyasztani.

Az A7-es pályát várhatóan kedden nyitják meg. A csákányos felvonók mellett a kétüléses felvonót is elindítják. További információt a siarena.hu oldalon kaphatnak az érdeklődök, ahol állandó kameraképen is figyelhetjük a pályákat.

Jelenleg a déli megyékben a legintenzívebb a havazás


Baranya megyében kora délután óta tart a havazás, azóta 3-4 centi hullott le. Elindultak a sószóró teherautók is, hogy csúszásmentessé tegyék az utakat. Jelenleg a déli megyékben a legintenzívebb a havazás. Az országos meteorológiai szolgálat szerint ebben a térségben akár hét centi hó is eshet a következő órákban.

Vasárnap és hétfőn újabb havazás várható


– Egy melegfronti felhőzet húzódott fölénk, ennek hatására elsősorban a déli megyékben számítunk a következő órákban, éjszaka és részben hétfőn napközben, többnyire gyenge intenzitású havazásra, hószállingózásra. Ez a csapadékrendszer az északi országrészt várhatóan nem érinti – mondta az M1 meteorológusa, hozzátette, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön számíthatunk elsősorban havazásra. A felhőrendszer keddre elhagyja a Kárpát-Medencét.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén látszódik, hogy vasárnap délután az ország déli részén havazott:

– Hétfőn az ország északi, északnyugati felén gyengén felhős, napos idő valószínű. Dél felé haladva erőteljesebben felhős lesz az ég és hószállingózás, kisebb havazás, délkeleten átmeneti havas eső is előfordulhat. Este keleten, délkeleten lehet csapadék. A minimumhőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet. A nappali maximumok mínusz 1 és plusz 4 fok között várhatók, a naposabb északi részeken lesz kevésbé hideg – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A címlapfotó illusztráció