Kínzó kérdés: hogy tudott bejutni a tömeg a Capitoliumba?

 

A világ összes biztonságpolitikai szakértője azt kérdezi, hogy lehetséges, hogy a tömeg be tudott törni a Capitolium épületébe. A Pengaton néhány nappal korábban felajánlotta segítségét a törvényhozás őrségének. Már hetek óta voltak jelek, hogy a kongresszusi szavazás megerősítésekor tüntetések várhatók.

Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő szerint Joe Biden beiktatása után valószínűleg nem kapunk választ ezekre a kérdésekre. Donald Trump egykori stratégiai tanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában kétségét fejezte ki, hogy a valóság kiderítése prioritás lesz majd a Biden adminisztrációnak.

A Capitolium rendőrfőnöke már lemondott a posztjáról a botrányos események után. Szerinte további elbocsátások várhatók néhány poszton.

Többen feltették a kérdést, hogy volt-e esetleg politika iránymutatás a BLM mozgalom támogatójaként ismert washingtoni polgármestertől, hogy nem kell készülni a rendezvényre és ne lépjenek fel a behatolók ellen. Nagy kérdés, hogy történt-e ilyen politikai beavatkozás – tette fel a kérdést.

A biztonságpolitikai szakértő szerint kitért a BLM mozgalom tiltakozása után kialakult álláspontra, amelyet a demokratákon belül többen is támogatnak, hogy a rendőrségtől forrásokat vonjanak el (defund the police) mert erőszakos jobboldali szervezetnek tartják őket.

A törvényhozás épületének ostroma után azonban egy 180 fokos fordulat látható az ügyben. Pikáns kérdés, hogy melyik álláspont kerekedik felül a demokraták irányításával.

Az adásban elhangzott, hogy a Capitolium elleni ostromban részt vett négy személy, akik korábban erőszakos antifa tüntetéseken is jelen voltak. Az összeesküvés elméletekkel vigyázni kell – mondta, hozzátéve, hogy az ott lévők zöme Donald Trump támogatója volt.


A teljes beszélgetés itt meghallgatható.