×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Coco Chanel – Örökre átszabta a divat világát a kis fekete ruha megálmodója

 

Az előző évszázad divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője, Coco Chanel 50 éve ezen a napon hunyt el, 87 éves korában. Coco Chanel a modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma lett. Egy divatház és a világ egyik legnépszerűbb parfümje viseli nevét.

Gabriel Chanel egy Loire menti településen, Saumurben született egy vándorkereskedő és egy varrónő gyermekeként 1883. augusztus 19-én. Tizenkét évesen tuberkulózisban vesztette el édesanyját. Édesapja Amerikába való költözése után két lánytestvérével árvaházba került, három fiú testvére pedig egy tanyára.

Az itt töltött évek hatással voltak későbbi alkotásaira. A semleges színek, a keményített gallérok és az egyenes vonaltervezés mind-mind az árvaház építészeti stílusát és az ott dolgozó nővérek egyenruháját idézi. Tizennyolc éves korában a moulins-i Notre-Dame intézetbe került,  ahol megtanult varrni, igaz az alapokat már édesanyjától eltanulta.

Öt év után eldobta a varrókészletet – igaz csak egy átmeneti időre – és  Vichyben (Közép-Franciaországban) próbált szerencsét nagybátyjánál, akinek közbenjárására kipróbálta a színészkedést és az éneklést. A Coco becenevet is itt aggatták rá a helyi lebujban szórakozó katonák egy népszerű sanzon után.

Kalapszalonnal indult a karrier

Egy udvarlója társaságának köszönhetően ismerte meg a felsőbb társadalmi rétegek szokásait és etikettjét. A rövid románc után a baráti társaság egyik tagjával, Arthur Capellel került közeli kapcsolatba. Őt a mai napig Coco első igazi szerelmeként emlegetik.

Capel a háború alatt nagy vagyonra tett szert. Anyagi támogatásának köszönhetően Coco otthagyta színészi pályát, majd Párizsba költözött. 1910-ben Charles Modes néven megnyitotta első kalapkészítő üzletét, amelyet hamarosan újabb két szalon követett. Ezekben már a saját maga tervezte és varrt ruhákat is árulta.

A „kis fekete ruha” hozta a nagy áttörést

Forrás: Vogue

Divattörténeti pillanat volt, mikor 1926-ban a Vouge magazinban megjelent a Chanel tervezte kis fekete ruha (angolul: little black dress, vagy rövidítve LBD). Ez az akkori öltözködési szokásokkal teljes mértékben szembement, több szempontból is.

A 20-as évek viseletéhez képest a lábszárközépig érő ruha akkor rövidnek számított. A „kis feketét” nem a nőiesség szimbólumaként álmodta meg az akkor 43 éves tervező, a cél inkább az volt, hogy egy kényelmes, mégis elegáns darabot alkosson.

Chanel ruhatervei a női szépséget egyszerű öltözetekkel kívánta kiemelni, az akkoriban általánosan jellemző fényűzően és dúsan díszített ruházat helyett.

Egyszerű és egyenes szabása, valamint a díszítés és mintázat hiánya miatt a Vogue egy olyan egyenruhaként mutatta be, amely az összes nő ízlésének megfelelhetett.

Nem véletlenül nevezték „Chanel Fordjának” is a ruhadarabot, utalva a tömegtermelést forradalmasító neves autógyártó modelljére.

A kis fekete megváltoztatta a nők öltözködési szokásait. Ez máig alap ruhadarab, amely egyetlen nő ruhatárából sem hiányozhat.

Sok színésznő hordta az évtizedek folyamán.

Forrás: YouTube

Az Álom luxuskivitelben című filmben (Breakfast at Tiffany’s) a főszereplő, Audrey Hepburn is egy ilyet viselt, bár az egyszerűségében gyönyörű ruhadarabot nem a Chanel, hanem a Givenchy tervezte. A londoni Chirstie’s auckióján 2006 decemberében az ikonikus darab 807 ezer dollárért kelt el. A filmes relikviák közül ez a második legdrágábban értékesített emléktárgy.

A Chanel öltöztette Romy Schneidert a Boccaccio ’70 című filmben. A német–francia színésznő alacsonyabb és teltebb volt, mint a Chanel-modellek, a rendező pedig nem számolt azzal, ahogy a ruhák átalakítása tetemes pluszköltséggel jár. Coco gondolkozás nélkül átalakította a darabokat, cserébe azt kérte a rendezőtől, hogy a filmben szerepeljen ikonikus parfümje, a Chanel No. 5.

A híres ötös

Coco Chanel egyik nyaralása során találkozott a híres parfümkészítővel, Ernest Beaux-val. Arra kérte őt, hogy készítsen neki egy egyedi, igazán nőies illatot, amiben nem a természetes virágos alapanyagok – ami akkoriban jellemző volt –, hanem mesterséges összetevők vannak. A fiatal vegyész örömmel vette a felkérést, kísérletezéseiből született a Chanel No. 5 parfüm 1921-ben, ami az első mesterségesen alkotott illatként vonult be a parfümök világába.

Az elnevezés a mai napig vita tárgya.

Egyes források szerint az ötödik illatminta volt az, amelynek teljesen a hatása alá került, míg mások szerint az ötös szám volt a kedvence. Chanel itt is trendet teremtett. Ettől kezdve minden neves divatház készíttetett saját parfümöt.

A termék marketingje legalább annyira erős volt, mint maga a termék. Marylin Monroe a Life magazinnak adott interjúban egyszer azt mondta, hogy az ágyban kizárólag egy csepp Chanel No. 5-öt visel.

A Chanel-ház egyébként a parfümjeit mindig a leghíresebb és legszebb színésznőkkel reklámozza. Férfiként ez egyedül Brad Pittnek sikerült.

Nem bízott a férfiakban

A róla elnevezett divatháznak soha nem volt a tulajdonosa: csak 10 százalékos részesedéssel bírt. A tulajdonos Pierre Wertheimer, a szerelme volt.

Coco Chanelt mindig férfi rajongók vették körbe, több viszonya is volt, de soha nem ment férjhez. Senkit sem engedett elég közel magához. Olyannyira nem bízott a férfiakban, hogy még Westminster hercegének házassági ajánlatát is elutasította.

Számtalan híres szeretője volt (Dmitrij Romanov nagyherceg, Westminster hercege, Sztravinszkij, Reverdy, Étienne Balsan), de igazi szerelme csak az első férfi, akivel közelebbi kapcsolatba kerül,  Arthur Capel volt. A férfi később megnősült, de feleségének is elmondta, hogy szereti Cocót, és nem fogja őt elhagyni.

Coco Chanel élete végéig aktív maradt. Pár héttel halála előtt tweed öltönyöket és fehér estélyiket tervezett.

Utolsó kérése az volt, hogy halála után az egyik kedvenc fehér-bézs kosztümjében temessék el.

Coco Chanel tehát kétségkívül a divatvilág egyik legmeghatározóbb női alakja – mind a mai napig. Számos, híres divattervezőt inspirál jelenleg is, így a Chanel divatházak mellett a hagyatéka is fennmaradt.