Leesett az idei első hó, a Dunántúlon máris fennakadásokat okoz

 

Havazás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést Zala és Veszprém megyére a meteorológiai szolgálat. Ezekre a területekre öt centiméternyi havat jósolnak. Több baleset is történt, kamionok is elakadtak a havas, latyakos utakon. A hatóságok fokozott figyelmet kérnek mindenkitől – hangzott el az M1 Híradójában.


A havazás máris több balesetet okozott – számolt be az M1 tudósítója a Híradóban.


„A 82-es főúton Eplény és Gyulafehér Rátót között reggel kilenc óra után több baleset is történt. A csúszós úton például egy ráfutásos baleset is volt, az anyagi kár jelentős. Néhányan árokba csúsztak, és le kellett zárni az utat a kármentesítés miatt, és amiatt mert annyira csúszott, hogy nem lehetett rajta közlekedni” – közölte az M1 helyszíni tudósítója.

Fotógalériában mutatjuk a képeket az idei első havazásról (kattintson a képre és megnyílik a galéria).


Havazás Zalában

Arra a kérdésere, hogy lesz-e további havazás, az M1 meteorológusa válaszolt. Azt mondta, hogy nem sok.

„Megszűnő jelleget mutat a csapadék a dunántúli megyékben is. Több helyen kifehéredett a táj, kisebb körzetekben pedig vastagabb hóréteg is kialakult. Persze ez erősen hőmérsékletfüggő volt. Hiszen, ahol a legtartósabb maradt nulla fok közelében a hőmérséklet, ott tudott jobban szaporodni az átmeneti intenzív csapadék” – fogalmazott a meteorológus.

Veszprémben hajnalban kezdett esni a hó. Mukics Dániel a katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta az Origót, hogy Veszprém megyében összesen négy esetben kellett kimenniük helyszínre baleset miatt: a 82-es főúton elakadt egy autó, Veszprém és Vas megye határán három autó is árokba csúszott, illetve volt még két másik eset, ott szintén árokba csúszott autósokon kellett segíteni – írja oldalán az Origo.

Egy autó felborult Pétfürdőnél, miután árokba hajtott. A kocsit vezető férfi elmondta, Budapestről indultak az eplényi sípályára snowboardozni, amikor előzés közben megcsúszott, majd az árokba hajtva az oldalára borult – olvasható a Deltahírek.hu oldalon. A tűzoltók az autót drótkötél segítségével kerekeire állították, és kivontatták a kocsit az árokból. Sérülés nem történt.

A közösségi oldalakat is ellepték a havazásos képek. Az egyik Facebook-csoport egyik tagja osztott meg videót arról, hogyan havazik Zirc és Borzavár között a Bakonyban.

... mindeközben valahol a Bakonyban... ??️❄️☃️ Borzavár és Zirc között, az Országos Kéktúra mentén #hó #havazás #OKT #Borzavár #Zirc #Bakony #csodálatosbakony

Közzétette: Kurtus János – 2021. január 8., péntek

Egy mediterrán ciklon csapadékzónája került átfedésbe a hideg légtömeggel, mely a Dunántúlon sokfelé intenzív havazást eredményezett – írja az Időkép.

Reggelre a Dunántúl északi része, majd Zalaegerszeg és környéke is behavazódott. A felvételek alapján néhol már 15 centi a hóréteg vastagsága.

A havas útszakaszok a közlekedést főleg Zala megyében és a Bakonyban nehezítik. A 82-es úton azonban nemrég feloldották a korábbi útzárat.

A havazás délután is kitart. A legtöbb hó Zala megyében várható – tették hozzá.