×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezek a korlátozások maradnak érvényben februárig

 

Február 1-jéig érvényben maradnak a járványhelyzet miatt bevezetett óvintézkedések – erősítette meg az operatív törzs pénteki döntését Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban. Összeszedtük, pontosan, hogy melyek is ezek az intézkedések, illetve, hogy mire kell figyelnünk legalább a hónap végéig.


Február 1-jéig érvényben maradnak a járvány miatt bevezetett óvintézkedések – jelentette be az operatív törzs péntek kora reggeli ülését követően Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Marad a kijárási tilalom este 8 órától

Az operatív törzs 2020. november 4-től vezette be a kijárási korlátozást, majd november 11-től kijárási tilalom lépett életbe.

A kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, méghozzá változatlanul este 8 óra és reggel 5 óra között. A munkába járás, az orvoslátogatás és a gyógyszerek kiváltása kivételt képez.

Kutyát sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében szabad. A kijárási tilalmat megszegőkkel szemben eddig 22 560 esetben intézkedtek a rendőrök.

Jobban járunk, ha hordjuk a maszkot

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy közterületen – tehát a nyílt utcán és a parkokban – viselni kell a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszkot. Ugyanez vonatkozik az olyan zárt terekre is, ahol egy időben több ember tartózkodik, mint például a játszóterek, a bevásárlóközpontok, a kisebb üzletek, valamint a közös légterű (open office) irodák. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében közterületen nem szabad csoportosulni, a magánjellegű összejöveteleken pedig – a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva – legfeljebb tíz ember gyűlhet össze.

A maszkviselési kötelezettség érvényben marad a közösségi közlekedési eszközökön (pl. BKK), továbbá a taxikban, a MÁV vasúti kocsijaiban és a Volánbusz távolsági járatain is.

Az ORFK szóvivőjének beszámolója szerint a kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 18 354 intézkedés történt a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Marad az online oktatás a középiskolákban és az ingyenes parkolás

Amint azt Orbán Viktor pénteken hangsúlyozta, az óvodákban és az általános iskolákban január 4-től visszaállt a normális oktatási rend, a középiskolákban viszont érvényben marad a digitális oktatás február első napjáig.

Jó hír az autósoknak, hogy továbbra is érvényben marad a parkolásra vonatkozó kormányrendelet. Ennek értelmében a közterületeken továbbra is ingyenes a parkolás, ezen kívül pedig

a bevásárlóközpontok parkolóházai, a P+R parkolók, a parkoló garázsok, a felszíni parkolók egyaránt díjfizetés nélkül vehetők igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

Az éttermek, vendéglátóhelyek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni

A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával,

tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

A családi és magán rendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt

Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.

A további általános korlátozó intézkedésekről ide kattintva olvashat részletesebben.

A címlapfotó illusztráció.