Karácsony novemberre csődbe viheti Budapestet

 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes 2021 végére csődöt vizionál, annak ellenére, hogy a Tarlós-féle városvezetés óriási tartalékokat hagyott Budapest kasszájában. Karácsony Gergely január elsején feltöltött Facebook-videójában még arról beszélt, hogy 2021 az újrakezdés és az újratervezés éve lehet. Helyettese hat nappal ezután bejelentette, hogy novemberre fizetésképtelenné válhat a Fővárosi Önkormányzat.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője még decemberben úgy fogalmazott: A korábbi Tarlós István-féle városvezetés által felhalmozott tartalékot „nagyjából két év alatt fogja felélni Karácsony Gergely és a vezetés”.


Úgy tűnik Láng Zsolt jóslata még megengedő volt, ugyanis Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának elmondta:

A Fővárosi Önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz.

„A főváros működtetése havonta 20–25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzésiadó-bevétel 15–20 milliárdos mínusza, akkor a Fővárosi Önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” – állítja Kiss Ambrus.

Magas vezetői fizetések

A főváros 2021-es költségvetését Karácsony Gergely egy személyben hagyta jóvá, sőt, a különleges jogrendet kihasználva a fővárosi cégek vezetőinek jelentős fizetésemeléséről döntött.

A főpolgármester évi 40 százalékos vezérigazgatói prémiumra adott lehetőséget, egyúttal pedig növelte a hivatal létszámát is.

Ismeretes lehet Dorosz Dávid esete, aki évi 16 milliót keresett, valamint egy újonnan kinevezett BKK-vezető fizetése is a 100 millió forintot közelíti. Ekkora összegből például lehetne finanszírozni annak a mintegy 3000 szemetesnek a kiürítését, amit a főpolgármester éppen le akar szereltetni Budapesten.

Megszorítások, dráguló beruházások

Ennek ellenére Karácsony Gergely továbbra is forráshiányra hivatkozott, ezért – szintén egyszemélyi döntéssel –

tíz százalékkal megemelte a gyermekétkeztetés díját a fővárosi fenntartású köznevelési intézményekben,

amit bele is foglalt a 2021-es fővárosi költségvetésbe.

A Lánchíd felújítását továbbra sem kezdték meg, de máris 5 milliárddal többe fog kerülni a városvezetés ballépései miatt, és a 3-as metró felújítása is drágul.

Dőlnek a kormányzati támogatások a fővárosba

A kormány, amit Karácsony Gergely rendszeresen hibáztat, azonban további támogatásokat nyújtott a fővárosnak, így például csaknem 9 milliárd forinttal többet ad az Észak-Közép-budai Centrum, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő – XII. kerületi (Hegyvidéki) szakrendelő, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház XVII. kerületi (Rákosmente) Szakorvosi Rendelőintézet fejlesztésére.

Hiába lesz pénz az önkormányzat számláján,

ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket” – magyarázkodott a Népszavának Kiss Ambrus.

A Blaha Lujza tér esete azért is érdekes, mert Tarlós István korábbi főpolgármester regnálása alatt a tér felújítására kész tervek álltak rendelkezésre és a forrás is biztosított volt a költségvetésben.

Karácsony a Lánchídhoz hasonlóan ebben az esetben is elodázta a közbeszerzés kiírását és késleltette a beruházást, majd csökkentették a műszaki tartalmat és kétfelé bontották a kivitelezést.

A kormány azonban így is engedélyezte a Blaha Lujza tér felújításának két ütemben való megvalósítását, ami azt jelenti, hogy két közbeszerzési eljárást folytat le a főváros. Az első ütemben a már elutalt, azaz megelőlegezett kormányzati forrást kell felhasználniuk, a második ütemet finanszírozza majd a Fővárosi Önkormányzat, amennyiben lesz rá forrása.

Hova tűnt a pénz?

Kiss Ambrus és Karácsony Gergely szerint a kormány elvette Budapest forrásait, pedig a valóság egészen mást mutat.

Karácsony megszorításokon alapuló politikája, a beruházások körüli szerencsétlenkedések miatti drágulások és az óriásira duzzasztott vezetői fizetések viszik ki a pénzt a fővárosi kasszából,

míg a kormány milliárdos nagyságrendekben támogat budapesti beruházásokat.

Karácsony Gergely január elsején nagy mellénnyel azt mondta, hogy „Budapestet nem lehet legyőzni”, pedig ő maga az, aki a gazdasági csőd felé hajszolja az általa vezetett várost, mint azt az említett nyilatkozat után hat nappal saját helyettese is bevallotta.