Az idősotthonokban is megkezdik az oltást csütörtökön

 

Az oltási tervnek megfelelően, az egészségügyi dolgozók oltása mellett csütörtökön fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is – tájékoztatta a Koronavírus Sajtóközpont szerda este az MTI-t.

Közleményükben hangsúlyozták: „az idősotthonok oltása kiemelten fontos, hiszen a koronavírus-fertőzés különösen veszélyes az idősekre és a zárt közösségekre”.

Azt írták: elsőként csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást "a mobil oltócsapatok": a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

A mobil oltócsoportok az idősotthonokban adják be a védőoltást, a már bevezetett protokoll szerint. Az előzetes igényfelmérés szerint a négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével. A négy intézményben 447 dolgozó és 779 gondozott jelentkezett az oltásra – írták.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint félezer idős ember él, és több mint kétszázan dolgoznak ott. „Emlékezetes, hogy a járvány első hullámában ez az idősotthon vált az egyik legnagyobb gócponttá, ahol az első hullámban 55 idős ember halt meg, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg” – jegyezték meg.

Az újpalotai Olajág otthonban 160-an dolgoznak, a gondozottak száma 376. A Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonában 237 a dolgozók, és 480 a gondozottak száma. A miskolci Őszi Napsugár Otthonban 437 gondozott él és 165-en látják el őket.

Az igényeket minden idősotthonban, fekvőellátást nyújtó szociális intézményben felmérik – írta a Koronavírus Sajtóközpont, arra biztatva a dolgozókat és az időseket, "hogy védjék magukat, és éljenek az oltás lehetőségével". Az oltások ütemét a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg - írták a közleményben.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerda délután a Facebook-oldalán azt közölte: már tartanak az előkészületek, hogy az idősotthonokban élők is mihamarabb megkapják a védettséget.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta: az egészségügyi dolgozók után a második körben a szociális és idősotthonok lakói és dolgozói kapják meg a védőoltást, ezekbe az intézményekbe mobil oltócsoportokat küldenek. Hozzátette: a nagylétszámú intézményekben kezdik az oltások beadását, az igényfelmérés megkezdődött.

A címlapfotó illusztráció.