Babafészek: magyar fejlesztés a koraszülöttek egészségéért

 

Magyar fejlesztésű eszköz segíti a koraszülöttek fejlődését több kórházban. A babafészek névre keresztelt termék azt az érzést nyújtja a babáknak, mintha az édesanyjukkal érintkeznének. Orvosok szerint segíti a koraszülöttek idegrendszeri és fizikai fejlődését. Egy olyan édesanya találta ki, aki maga is a kiírt időpont előtt szült – hangzott el az M1 Híradójában.

Inkubátorban, gépekkel körülvéve, a szülőktől távol – így néz ki a koraszülött babák első néhány hete vagy akár hónapja is miután a világra jöttek. Magyarországon átlagosan minden tizedik gyermek koraszülött – nekik segíthet egy magyar innováció.

„Ha a babafészek alá betesszük és egy picit szorosabbra vesszük, a baba úgy érzi mintha anya karjaiban lenne”– mutatta be a terméket Nyilka Ildikó.

Plüss ölelő kezek, ultrahangsapkák, speciális babatámasztók és koraszülött babaszemüvegek – a többi között ezekből az inkubátorba helyezhető orvosi textil eszközökből áll egy úgynevezett babafészek, amivel az anyával való érintkezés érzését próbálják imitálni az idő előtt született babák számára.

Az ötletgazda Nyilka Ildikó, akinek a lánya koraszülöttként a 26. héten jött a világra és több mint két hónapot töltött inkubátorban.

„Nagyon nagyon fontos az anya közelsége, ezek a babák nem kaphatják meg, hiszen inkubátorba kerülnek, ahol akár három hónapot is eltölthetnek, ezért személyes indíttatásból úgy gondoltam, hogy ha egy babának nem sikerült, akkor százezer koraszülött babának szeretnék segíteni” – mondta.

A Semmelweis Egyetem Újszülött Intenzív Osztályán jelenleg 37 koraszülöttet ápolnak – mindegyiküket babafészekben.

Az eszköz fejlesztésében a SOTE munkatársai is részt vettek. Szabó Miklós, a klinika újszülött-gyógyászatért felelős vezetője elmondta, hogy a koraszülöttek fejlődését is befolyásolja, hogy hozzájutnak-e ahhoz a a biztonságérzethez, amit a szülővel való érintkezés ad nekik.

Bizonyítékok vannak, hogy azok a koraszülöttek akik az édesanyjuk testén tudnak tölteni időt, tehát kenguru-kezelésben részesülnek vagy ezek, az ő komfortjukat szolgáló eljárások közepette vannak, nagyobb csendben, többek között a fészekben, azoknak hosszú távon jobb az idegrendszeri fejlődése, egészségesebbek lesznek” – mondta Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem 1. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője.

Eddig 15 magyarországi kórház koraszülött osztálya kapott babafészkeket, összesen több mint 17 millió forint értékben.