×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarország befolyása növekedhet 2021-ben

 

Rendkívül sűrű esztendő áll mögöttünk: a pandémia mellett a politika különböző színterein is csatákat kellett vívni. Az Egyesült Államok új elnökkel kezdte az idei évet, aki még jelöltként a szerinte „problémás” országok közé sorolta hazánkat. Emellett az Európai Unió is egyre jobban bele akart szólni a jogállamiság kérdésébe úgy, hogy nem határozta meg, számára mit is jelent a fogalom újraértelmezése – ezekről beszélgetett a Kossuth Rádió Az este című műsorában Ferencz Orsolya űrkutató, miniszteri biztos és vendége, Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára.

Az amerikai elnökválasztás kapcsán Sztáray úgy fogalmazott: már kezd körvonalazódni, hogy az új Biden-adminisztráció milyen személyekkel és milyen politikával fog működni. A magyar kormány az új adminisztrációval is konstruktív kapcsolatra törekszik, tiszteletben tartva egymás egyenlőségét és szuverenitását.

Joe Biden részéről voltak korábban szerencsétlen nyilatkozatok, de Sztáray szerint lehet olyan területeket találni, ahol jó együttműködésre van esély, ezzel együtt azonban nyilván lesznek olyan ideológiai területek, ahol kevésbé fogja megérteni egymást a két fél.

Nyomásgyakorlás érkezhet

Az amerikai–orosz, illetve az amerikai–kínai kapcsolatok minden bizonnyal középpontban lesznek, és valószínűleg visszatérnek a multilaterizmushoz, azaz a nemzetközi szervezetekben történő megállapodások nagyobb hangsúlyt kaphatnak.

Várhatóan az Európai Unió felé is várható egy közeledés amerikai részről, ez pedig Magyarországra is hatással lesz. Bizonyos mainstream politikai ügyekben, így a migrációban, genderkérdésekben, jogállamiságban van egyfajta nézetazonosság bizonyos nyugat-európai tagállamok vezetői és az új amerikai adminisztráció között – mondta Sztáray Péter.

Magyarország megvédte az unió alapértékeit

A jogállamiságról szóló uniós vita és a magyar vétó kapcsán az államtitkár úgy fogalmazott: Magyarországnak nem az uniós mentőcsomaggal és költségvetéssel volt problémája, hanem azzal, hogy az alapszerződésekben meglévő jogállami mechanizmust – azt a bizonyos 7-es cikkely szerinti eljárást – minden tagország elfogadta, éppen ezért szükségtelen és elfogadhatatlan volt, hogy ezt a kérdést az uniós forrásokhoz kapcsolják.

Korszakos jelentőségű kompromisszum született, hiszen Magyarország megvédte az álláspontját, ugyanakkor nem hoztuk nehéz helyzetbe azokat az országokat, amelyeknek valóban szüksége van azokra a pénzekre, amelyekről döntés született

– értékelte a megállapodást Sztáray Péter.

Az államtitkár szerint komoly tanulság, hogy az integrációt csak és kizárólag minden tagállam beleegyezésével lehet tovább mélyíteni és a „hátsó kapus”, egymást megkerülő módszerek kudarcot vallanak. Magyarország kiállásával megóvta az alapítók elveit és az alapszerződésekben lefektetett kitételeket.

Mit várhatunk 2021-től?

A jövőre vonatkozóan fontos, hogy a Covid-válságot és annak gazdasági hatásait mennyire sikerült jól kezelni. A magyar kormány szerencsére már a válság alatt is tett komoly lépéseket, így nem állunk rosszul ebben a versenyben – fejtette ki az államtitkár.

Magyarországnak az a feladata, hogy tovább építse kapcsolatait, ebben mindenképpen jól jön, hogy hazánk veszi át a V4-elnökséget júliusban. Azokat a területeket kell megtalálni, ahol a teljes egység létrejöhet, de folyamatosan szem előtt kell tartani egymás szuverenitását.

A V4-es elnökség egy olyan ügy lesz, ami Magyarországot segíteni fogja a jobb láthatóság és a befolyásunk növelésében

– zárta a beszélgetést Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára.


A teljes adás itt hallgatható vissza.