Orbán Viktor: Nincs kapacitáskorlátja a tömeges oltásnak, csak a vakcina szabhat határt

 

A Pfizer vakcinája tulajdonképpen magyar. Sok magyar szakember dolgozott rajta, büszkék lehetünk Karikó Katalinra – mondta a miniszterelnök.

Már 5 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, most 80 ezer vakcina áll rendelkezésre.

Van egy oltási tervünk, amely arról szól, ha nincs mindenkinek vakcina, akkor ki mikor kapja meg először azt

– mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

​Az egészségügyi dolgozók vannak az első helyen. Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcinánk van. Ha holnap reggel érkezne több millió vakcina, akkor arra is meg vannak a kijelölt oltópontok, ahol be lehetne mindenkit oltani.

Magyarországon sok ezer számítógépes végpont van, ha sokakat kell egyszerre beoltani, akkor azokon a számítógépes végpontokon,

ahol máskor szavazni szoktak az emberek, ott rendeznénk be a kórházon kívüli oltási pontokat.

De, nem fog sok millió vakcina érkezni egyszerre​. Egyben rendelünk oltóanyagot, aztán Brüsszel osztja szét az adagokat a tagállamok között.
Izraelben például hamarabb elérhetővé váltak az oltások. A nyugati mellett a keleti fejlesztésű vakcinákat is figyelemmel kísérjük.
Jó az orosz vakcina, de kevés lesz belőle, a kínai is jó, és abból várhatóan jóval több anyag fog érkezni. A végső döntést majd a magyar szakembereknek kell meghozni, hogy elfogadják-e a kínai oltóanyagot – mondta a kormányfő.
Közösen is rendeltünk nyugatról a gyógyszergyártóktól, de közben az uniós kvótán felül külön lehet megállapodásokat kötni, ezt vizsgálják a magyar ügynökök, akiktől változó információk érkeznek: a gyártók nem tudják megmondani a pontos számokat és a dátumokat az oltóanyag gyártását illetően.
Az a kérdés, van-e vakcina? Ha itt van, oltunk. Ha sok van, sokat oltunk, ha kevés érkezik, keveset oltunk, de féket kell szabjunk a fantáziánknak, hogy mi lenne jó.
Minden nap tart sajtótájékoztatót az országos tiszti főorvos, amikor minden információt elmond, lassan. Ez még egy MSZP-s képviselőnek se kellene megugorhatatlan akadályt képezzen.

Nincs kapacitáskorlátja Magyarországon a tömeges oltásnak, csak vakcina szabhat határt.

A vírus kitörése után sok ország felismerte, hogy saját kapacitásokkal kell rendelkezni.
Az első hullámban megtanultuk, hogy békeidőben ez veszteséges, de járvány idején életeket menthet. Magyar vakcina kísérletek is zajlanak.
Mindent megtettünk, hogy felkészültek legyünk az újabb hullámra. Teljes fegyverzetben vártuk a második hullámot, és már zajlik a munka, hogy akár saját oltóanyagunk is legyen.

A Pfizer vakcinája tulajdonképpen magyar. Sok magyar szakember dolgozott rajta,

büszkék lehetünk Karikó Katalinra, illetve a lányára is, aki amerikai színekben olimpiai bajnok lett evezésben. Büszkék lehetünk rájuk.
A magyar egészségügyet sokszor becsmérlik, mégis sokkal jobban helytállt, mint sok, magasabban minősített ország egészségügye. A magyar orvosok, ápolónők, rezidensek mind rendkívül jól helytálltak.
A tárgyi felszereltség mellett a szakemberek szerepe volt nagyon fontos a sikeres védekezés érdekében.
Sok százezer munkahely azért maradt meg, mert a tanárok vállalták a digitális oktatást, így a szülők dolgozhattak. Ha baj van, erős az összefogás a magyar emberekben.
Jó okunk van arra, hogy büszkék legyünk, mert a gazdaságban sok ország szintjét meghaladó ütemű bérfejlesztést hajtottunk végre.
A munkahelyeket védeni kell, a munkaadók akkor tudnak munkát adni a munkavállalóknak, ha csökkennek a terheik, adót kell csökkenteni a válság idején!
  • A munkanélküliségi statisztikában a magyarok harmadik helyen állnak Európában,
  • a munkahelyeket sikerült megőrizni, visszaszorítani a munkanélküliséget.
  • Nem kell átütemezni a nagy terveket.
  • Visszavezetjük időben a 13. havi nyugdíjat,
  • meg tudtuk indítani Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját

​2010 és 2020 év az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizede volt, ezt közgazdászok nem vitatják. A következő tíz év még jobb lehet. Olyan dimenzió nyílik meg a magyar gazdaság előtt, amelyet még nem is lehet  megérteni. Tíz év múlva rá sem lehet majd ismerni: radikálisan csökken a károsanyag-kibocsátás, nagyobb lakásokban, több gyermekkel fognak élni az emberek. Ennek fedezetét Varga Mihály megtervezte, felhasználását Palkovics László ütemezte.

​Nyomorúságos a járvány időszaka, de ha ennek vége, gyorsan tér vissza a gazdaság.

A beruházók immáron keletről is érkeznek, a magyar vállalkozások beruházásai még fontosabbak, ezért kérte az iparűzési adó csökkentését a kormány, ez az ott dolgozó emberekhez megy majd.
A külföldön befektető magyar vállalkozások hazahozott profitjának el kell majd érnie a külföldiek Magyarországról kivitt profitját. Ez az évtized végére a remények szerint kiegyensúlyozott lesz.
„A vakcina teljes mennyiségének megérkezése előtt nem lehet lazítani.

A második hullámot kivédtük, már a földre vittük, már csak le kell szorítani, hogy ne indulhasson el egy harmadik hullám” – fogalmazott Orbán Viktor.


A teljes interjú itt hallgatható vissza.

A címlapfotó illusztráció.