×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendőrökre támadtak a migránsok a határnál

 

Nem telt nyugodtan az év utolsó hajnala a déli határnál. Három óra után nem sokkal több mint száz illegális bevándorló verődött össze a magyar-román-szerb hármas határ szerbiai oldalán, és erőszakkal megpróbáltak átjönni Magyarországra. Kövekkel dobálták a határt védő rendőröket és katonákat, de nem sikerült áttörniük – hangzott el az M1 Híradójában.


Egész nap járőröztek a szerb rendőrök a magyar-szerb-román határ közelében. Rábén és Majdányon is illegális bevándorlókat kerestek. Az éjszakai támadás után ugyanis valamennyien ezeken a településeken széledtek szét. Voltak, akikért taxik jöttek, mások visszamentek az elhagyott házakba, ahol korábban is rejtőzködtek.

Csütörtökön hajnalban több mint 120 illegális bevándorló próbált ezen a környéken illegálisan átjutni a határon. Először a román hatóságok fogták el a csoportot, de nem várták meg, hogy a szerb rendőrök átvegyék őket. A migránsok Kübekházánál rátámadtak a magyar oldalon szolgáló rendőrökre és katonákra. Kövekkel dobálták és szidták őket.

A közmédia helyi tudósítója elmondta, hogy  hajnal három óra környékén a magyar hatóságok is érzékelték hőkamerákkal, hogy van egy nagyobb csoport, akik mozgolódnak a kübekházi határátkelő közelében, és a helyszínre érkeztek.

Az ekkor már felügyelet alatt álló migránsok erőszakos módon léptek fel az őket felügyelő rendőrökkel, illetve határőrökkel szemben, és kövekkel dobálták meg őket.

Az erőszakos migránsokat ennek ellenére sikerült megállítania a hatóságoknak, illegálisan így senki sem tudott átlépni Magyarországra.

Idén ez már a negyedik erőszakos támadás volt a magyar határon.

Januárban Röszkénél próbált betörni az országba 60 migráns, egy fegyveres biztonsági őr három lövést adott le, így tudták őket megállítani. Augusztusban még többen, 100-an akartak bejutni Magyarországra.

Szeptemberben pedig negyven agresszív bevándorló rohamozta meg a magyar határt, kövekkel dobálták meg a rendőröket. A határszakaszt figyelő kamerát és két szolgálati autót is megrongáltak.

Sokan attól tartanak, hogy a csütörtöki támadás sem az utolsó volt.

Ráadásul a hármashatár közelében napközben ismét gyülekezni kezdtek a migránsok. A rendőrök azonban mindenkit figyelmeztettek, nem mehetnek a határ közelébe, a bevándorlók így visszafordultak.

A könyéken hónapok óta feszült a helyzet. Több száz bevándorló költözött be az elhagyott házakba.

A két településnek ráadásul összesen egyetlen kisboltja van, amit szinte kisajátítottak maguknak a migránsok, olykor be sem engedik oda a helyieket.

Az M1-nek nyilatkozó helybeli férfi szerint már a boltba se mernek menni kenyérért, mert maszk nélkül, százával mászkálnak a migránsok.

A migráció nem állt le, Európa közben továbbra sem képes a probléma megoldására – erről beszélt az M1-en Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Európának le kellene zárnia a külső határait, és kiszűrnie a gazdasági bevándorlókat.

Ameddig azonban a vezetők nem hoznak megfelelő döntéseket, az illegális bevándorlás problémája megmarad, és ez a mi határainkat is érinteni fogja. Magyarországot azonban katonák, rendőrök és kerítés is védi.