×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Büszkén emlékezünk rájuk – magyar tehetségek, akiktől 2020 végén kellett búcsút vennünk

 

Az idei év is hozott váratlan haláleseteket, sajnos ehhez a világjárvány is hozzájárult. 2020 vége különösen bővelkedett gyászhírekben.

Idén november 5-én hunyt el Szőcs Géza. A Marosvásárhelyen született Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, politikus 67 éves volt. Az elmúlt években Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadójaként tevékenykedett. A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményében mély fájdalommal vett búcsút Szőcs Gézától, aki „a magyar kultúra és irodalom egyik legmeghatározóbb alakjaként, miniszterelnöki megbízottként, kulturális főtanácsadóként és korábban kultúráért felelős államtitkárként is elszántan segítette a kormány munkáját a nemzeti kultúra megóvásában és a magyar kultúra népszerűsítésében” – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben.

Kevesebb, mint két héttel később, november 18-án érkezett Benkő László halálhíre. A Kossuth- és Liszt-díjas Omega együttes egyik alapítója, billentyűse, zeneszerzője szerdára virradó éjjel, 77 éves korában, rákbetegségben halt meg – erősítette meg Kóbor János, a zenekar énekese az MTI-nek.

Az Omega együttes egy másik tagja november 21-én hunyt el. Mihály Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros 77 éves korában hunyt el.

November 24-én elhunyt Böröndi Tamás, az ország egyik legismertebb mosolygyártója. 65 éves volt a Vidám Színpad vezetője.

Koronavírus-fertőzésben 69 éves korában elhunyt Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, énekes november 27-én. A hírt az Apostol együttes is megerősítette Facebook-oldalán. „Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó Nyugodj Békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled” – írták.

Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész életének 81. évében hunyt el, december 5-én.  A művésznőt gödöllői otthonában érte a halál. Gödöllő díszpolgára volt, a város önkormányzata saját halottjának tekinti.

December 15-én elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen hunyt el, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.