×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezer utórengés is lehet még – állítja a szakértő

 

Több magyar városban is érezni lehetett a földmozgást miután Horvátországot hétfő után kedden is nagy erejű földrengés rázta meg. A szakértő szerint lehetnek utórezgések is.


Nagy valószínűséggel a mostani földrengés volt a főrengés, mert ennél erősebbek nem igen fordulnak elő ebben a régióban – erről beszélt az M1-en Tóth László szeizmológus.

Hozzátette: biztosan lesz még több száz vagy akár több ezer utórengés, ám ezek várhatóan egyre ritkábbak és gyengébbek lesznek. A szakember szerint a március óta tartó földrengéssorozat még eltarthat néhány hétig vagy akár hónapig is.

Az összes földrengésnek ugyanaz az oka, az afrikai és az eurázsiai lemez itt találkozik a mediterrán térségben, egy állandó feszültség van a földkéregben és ez néha odáig fokozódik, hogy kisebb-nagyobb törések keletkeznek a földkéregben, ezek a törések a földrengések. Tehát ez egy ilyen módon természetes jelenség, és az is megfigyelhető, hogy általában ezek a földrengések nem egyedül pattannak ki, hanem kisebb-nagyobb reccsenések ezek százával vagy ezrével is előfordulhatnak” – mondta az M1 Híradónak a szakértő.