Rendkívüli! Kecskeméten kiürítették a városházát a földrengés miatt

 

Magyarország több pontján is kisebb földrengéseket éreztek kedden, nem sokkal délután negyed egy után. A földmozgásokat az újabb horvátországi 6,4-es erősségű földrengés okozta. Kecskeméten kiürítették a városházát – közölte az M1 Híradó.


Mint ismert a keddi rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ugyanott ahol tegnap is. Több épület is összedőlt a rengés következtében.

A földrengést Magyarország nagy területén érezni lehetett. Így Budapest mellett több nagyvárosban is. Volt olyan település ahol megmozdult a csillár vagy éppen leestek a karácsonyfáról a díszek.

Kecskeméten többen is kiszaladtak az utcára.

Az M1 tudósítója Kecskemét főteréről jelentkezett, ahol fél száz ember várakozott a megyeháza és a kormányhivatal előtt, miután az ott dolgozók kiszaladtak az utcára. Jelenleg az épületek ellenőrzése folyik, hamarosan visszamehetnek a dolgozók.

„Beszéltem a dolgozókkal, akik arról számoltak be, hogy nagyon félelmetes volt a rezgés. Azt vették észre, hogy nyikorognak és mozogtak bútorok. Ezt a felsőbb szinteken érezték, az alsóbb emeleteken úgy érezték, hogy szédülnek. A város több pontján érkeztek jelzések a lakoktól, hogy megmozdult a föld. Volt olyan, ahol a csillárok kezdtek el mozogni, szinte mindenhol kiszaladtak az utcára az emberek. Megijedtek a kecskemétiek" – jelentette Molnár. H. Boglárka, a közmédia kecskeméti tudósítója.

Zalaegerszegen is érezni lehetett a földmozgást. „A helyiek egyelőre nem számoltak be a Zalai Katasztrófavédelemnek anyagi kárról, és emberi sérülésről sem tudnak” – mondta a helyi tudósító.

Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban a hirado.hu-nak elmondta, hogy

Magyarország nem tartozik a földrengésveszélyes országok közé.

„Hasonló helyzetben fontos megjegyezni: ne kezdjünk el kimenekülni, a legbiztonságosabb hely az asztal és az ágy alatt van. Ha nincs a helyiségben, akkor az ajtófélfa alá menjünk, ez azért fontos, hogy esetleg a lehulló, elmozdult tárgyak ne okozzanak bajt" – mondta lapunknak a szóvivő.