Orbán Viktor: Januártól fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot

 

Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot, járulékfizetési és bértámogatást kapnak a vállalkozások, akiknek az iparűzési adóját a felére csökkentjük – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Támogatást adnak az önkormányzatoknak, a családok pedig hatmilliós kedvezményes hitelt kapnak felújításra, ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás.

A járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell, ezért a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről döntött – jelentette be Facebook oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Négy fontos intézkedést hoztak.

A családok és a vállalkozások hitelmoratóriumát változatlan formában, fél évvel, július 1-ig meghosszabbítjuk. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, így csak azoknak kell felkeresniük bankjukat, akik a moratórium ellenére törleszteni szeretnék a hitelüket – kezdte a miniszterelnök.

Decemberben és januárban a járvány miatt bezárt vállalkozások bérköltségeinek kétharmadát a kormány elengedi és átvállalja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztjük a buszos magántársaságokra is – tette hozzá.

A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentjük. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején – folytatta Orbán Viktor.

A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintjük át – mondta.

A gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig, kedvezményes, maximum három százalékos kamatozású lakás-felújítási hitellel segítjük. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét – zárta a bejelentések sorát a miniszterelnök.