Karácsony szerint olcsóbb lesz az 5,5 milliárd forinttal drágább Lánchíd-felújítás

 

Nemhogy olcsóbb, hanem több milliárd forinttal drágább lehet a Lánchíd felújítása. A legutóbbi közbeszerzés legjobb ajánlata ugyanis 5,5 milliárd forinttal többről szól mint az egy ével korábbi. Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont olcsóbb lesz a beruházás, bár azt ő is elismerte, hogy a műszaki tartalmon, mint fogalmazott, húztak egy kicsit. A budapesti Fidesz szerint Karácsony Gergely ismét teljesen hülyének néz mindenkit. Tehetetlensége és késlekedése miatt viszont milliárdokat veszítenek a budapestiek.


Rozsdás hídszerkezet, hiányos vakolat, lyukas járdalemezek – így néz most ki a Lánchíd, a főváros egyik szimbóluma. Január óta az 5 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak fel rá, és 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben. Szakemberek szerint a Lánchíd felújítása nem tűr halasztást. Több hónap halogatás után a Karácsony Gergely vezette főváros kiírta a közbeszerzést a munkálatokra. Csütörtökön pedig a főpolgármester közösségi oldalán azt írta:


„Az előző városvezetés által kiírt, majd általuk vissza is dobott közbeszerzésen mintegy 35 milliárdba került volna a híd megújulása, az ezzel összevethető legolcsóbb ajánlat a BKK által kiírt közbeszerzésen valamivel 27 milliárd alatt van”.

21,8 milliárd forintos ajánlatot kapott Tarlós István

Karácsony Gergely este az ATV-ben már elismerte: azért olcsóbb a mostani ajánlat, mert nem is ugyanarra vonatkozik, mint a korábbi.

„Nagyjából 8 millárd forinttal olcsóbb most ez az ajánlat, kicsit összébb is húztuk a műszaki tartalmat, tehát az összehasonlítás nem teljesen igazságos. Azért kicsit olcsóbb” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára erre úgy reagált: ha ezt az ajánlatot fogadja el a főváros, azzal nemhogy olcsóbb, hanem drágább lesz a Lánchíd felújítása. Fürjes Balázs Twitter oldalán arra emlékeztetett: Tarlós Istán tavaly szeptemberben 21,8 milliárd forintos ajánlatot kapott a Lánchíd felújítására. Vagyis a mostani ajánlat 5 és fél milliárd forinttal drágább.

Tarlós István volt főpolgármester a Magyar Nemzet hasábjain úgy fogalmazott, „valaki azt csinálta most a fővárosnál, hogy a Lánchíd árát összehasonlította a Lánchíd és a Széchényi tér korábbi árának összegével, ami számtanilag „svindli”, hiszen a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni rendezés ebben az ajánlatban, és ebben a 26,7 milliárdban nincs benne”.

Az államtitkár úgy fogalmaz: 5,5 milliárd forintjába kerül Budapestnek Karácsony Gergely késlekedése. „Ebből a pénzből 7 új CAF villamost vagy 22 trolit lehetne venni” – tette hozzá.

Rengeteg elemet nem tartalmaz a mostani ajánlat

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója pedig az Indexnek azt mondta: már csak azért sem lehet olcsóbb a mostani ajánlat a korábbinál, mert az új tender nem tartalmazza a Széchenyi István tér rendezését, a villamos és közúti alagút, illetve a Váralagút felújítását sem.

„Karácsony Gergely ismét teljesen hülyének néz mindenkit” – ezt írta közösségi oldalán a fővárosi Fidesz.

Úgy fogalmaznak: nemhogy olcsóbb, hanem 5 milliárddal drágább lesz a Lánchíd felújítása Karácsonyék tehetetlensége és időhúzása miatt. Láng Zsolt frakcióvezető az m1-nek arról beszélt: a Tarlós István főpolgármestersége alatt beérkezett ajánlatokat Karácsony Gergely túl drágának tartotta, ezért idén januárban érvénytelenítették a kiírást. Majd több mint fél év semmittevés után kiírtak egy közbeszerzést, amit jogi hibák miatt érvényteleníteni kellett. A most beérkezett legjobb ajánlat pedig már 5 milliárd forinttal drágább.

Minél tovább tehetetlenkedik Karácsony Gergely, annál drágább lesz a beruházás

„Ami a Lánchíddal történt 2019 év vége óta, amióta Karácsony Gergely a főpolgármester, az szerintem nagyon szomorú, és egyben nagyon jól mutatja azt a hihetetlen tehetetlenséget, amit a főváros új vezetése mutat. Ettől függetlenül nekünk is és minden budapestinek az az érdeke, hogy végre megújuljon a Lánchíd, nemcsak azért, hogy a régi patináját elnyerje, hanem azért, mert jelen pillanatban már balesetveszélyes a Lánchíd. Tehát nem várhat tovább a felújítás” – hangsúlyozta Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Láng Zsolt hozzátette: a kormány 6 milliárd forinttal támogatja a beruházást. De szerinte minél több idő telik el, és minél tovább siránkozik Karácsony Gergely azon, hogy nincs pénz, annál többe fog kerülni Budapestnek a Lánchíd felújítása.